Yabancılara çalışma izni denetimsiz hizmet demek

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2007 00:00

Yabancıların çalışma izinlerini düzenleyen kanun tasarısı, TMMOB’un tepkisini çekti. Milletvekillerine mektup gönderen TMMOB, ’denetimsiz hizmet’e neden olacağını öne sürdüğü tasarının Meclis gündeminden düşürülmesini istedi.

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), yabancıların çalışma izinlerini düzenleyen kanun tasarısının TBMM Genel Kurulu gündeminden düşürülmesi için tüm milletvekillerine mektup gönderdi.

TMMOB’un mektubunda, mühendislik, mimarlık ve şehir plancıları mesleğinin denetime bağlı "kamu hizmeti" olduğu ve meslek yeterliliğinin ispatının meslek odaları kanalıyla yapıldığı ifade edildi. Ancak, tasarının yasalaşması halinde "Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun"un "unvan tanınmadan mesleğin ülkemiz sınırlarında icra edilemeyeceğine" dair 1. ve 7. maddelerinin yabancılara uygulanamayacağı ve böylece gerekli unvana sahip olmayan kişilerin imza ve proje sorumluluğunu alabileceğine dikkat çekildi.

FİRMALAR AÇISINDAN DA EŞİTSİZ Mektupta ayrıca, Türkiye menşeli tüzel kişiliklerin yabancı çalıştırmak istediklerinde 3458 sayılı Kanun’a tabi olacak ve çalışma izni prosedürü uygulanacakken, tasarı ile yabancı menşeli şirketlerde bunun aranmayacak olmasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine ve devletin çalışma barışını sağlama görevine aykırı olduğu dile getirildi. Tasarının denetimsiz hizmet sunumunun da önünü açtığı belirtilen mektupta, bunun haksız rekabete yol açacağı ve hizmet kalitesini düşüreceği savunularak, "maliyet unsuru olarak görülen mesleki hizmetin, geri kalmış ülke vatandaşlarınca ifasını doğuracağı" öne sürüldü.

MECLİS’E SORULARYabancı ülke vatandaşlarına "kayırıcı muamele" yapıldığı ifade edilen mektupta, Meclis’e şu sorular yöneltildi: "Kendi vatandaşımız mühendis, mimar ve şehir plancısı neden kendi pazarında ve uluslararası pazarda korunmamaktadır? Neden başka ülkelerin vatandaşımıza tanımadığı serbestileri, ülkemiz başka ülke vatandaşlarına sağlamaktadır? Ulusal düzenlemeler ile verilen bu serbestlik, AB mevzuat uyum çalışmaları sonucunda geri alınması gerektiğinde ne olacaktır? Bu süreçte meslek alanlarımıza verilen zararı kim, nasıl telafi edecektir?"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!