Yabancı dille öğretime karşıyız

Güncelleme Tarihi:

Yabancı dille öğretime karşıyız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2009 00:00

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, ‘’Eğitim kurumlarında yabancı dil öğretilmesine değil, yabancı dille öğretim yapılmasına karşıyız’’ dedi.

Haberin Devamı

TÜRK Dil Kurumu (TDK) Başkanı  Prof. Dr. Şükrü Akalın, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesinde, ‘’Türkçe’nin Gücü’’ sunumunu yaptığı konuşmada, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, bir milleti oluşturan temel değerlerin başında kabul ettiği dile her zaman büyük önem verdiğini bildirdi.
Prof. Dr. Akalın, üniversitelerde yabancı dille öğretim uygulamasının yayıldığına işaret ederek, ‘’Milli Eğitim Bakanlığı vazgeçti, orta öğretim kurumlarında yabancı dilde öğretim aşamalı olarak kaldırıldı. Yabancı dil öğretilmesine değil, yabancı dille öğretim yapılmasına karşıyız. Ancak maalesef üniversitelerde yabancı dille öğretim bir ara yüzde 18 idi, şimdi sanırım yüzde 20’ye ulaştı’’ diye konuştu.
Yabancılaşma
TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, iş yeri isimlerinde yabancı sözcükler kullanılmasının, Türkçe’deki en önemli sorunlardan biri olduğunu anlattı.
Türkçe’nin son yıllarda iş yeri ve kurum adlarındaki yabancılaşma dolayısıyla kan kaybettiğini dile getiren Prof. Dr. Akalın, şunları söyledi:
‘’Belediye meclisleri, iş yerlerinde Türkçe isim kullanılması yönünde karar aldığı zaman bunlar etkili olabilir. Şu anda bir yasal boşluk var. Türkiye’de bir sanayi kuruluşu ya da iş yeri açılacağı zaman, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına veya meslek odalarına başvuruluyor. Burada şirketin adı soruluyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ‘Şirketin adı Türkçe mi değil mi?’ diye zaman zaman tereddüte düşerse TDK’ya soruyor. Türkiye’deki şirketlerin yüzde 85’inin adı Türkçe, burada sorun yok. Esnaf dükkan için başvurduğunda ‘Tabelaya yazdığın isim nedir?’ diye sorulmadığı için istediği ismi tabelasına yazıyor. İş yeri adlarında yabancı isim kullanılmasını önlemek için şirketin adı tescil edilirken, şirketin açacağı mağazaların adının da tescil edilmesi gerekiyor.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!