Vergide hiçbir kanun KDV kanunu gibi sorunlu değil

Güncelleme Tarihi:

Vergide hiçbir kanun KDV kanunu gibi sorunlu değil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2008 00:00

Ankaralı Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler, Katme Değer Vergisi’ne ilişkin kanun uygulamasından yakındılar. Oda Başkanı Polat, bu durumu KDV Kanunu’ndaki çok sayıda istisnalar ve vergi oranlarındaki farklılıklara bağladı.

ANKARA Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Ali Metin Polat, hiçbir vergi kanununun uygulamada Katma Değer Vergisi Kanunu kadar sorun yaratmadığını belirterek, "Bu durumun nedeni, KDV Kanunundaki çok sayıda istisnalar ve vergi oranlarındaki farklılıklardır" dedi. ASMMMO’nun düzenlediği bir seminerde konuşan ASMMMO Başkanı Polat, toplumun somut ihtiyaçlarına cevap vermeyen değişimlerin, yenileşme ve gelişimin önünü kesmekten ve yeni sorunlar yaratmaktan başka işe yaramadığını ifade ederek, temel vergi yasalarında 60 yılda onlarca değişiklik yapılmasına rağmen kalıcı vergi artışının sağlanamamasını duruma örnek gösterdi. Polat, son yıllarda KDV uygulamasında çok sayıda değişiklik yapıldığına da işaret ederek, 3 yıl içinde 14 adet genel tebliğ, 28 adet sirküler yayımlandığını belirtti. "Uygulamada hiçbir vergi kanunu KDV Kanunu kadar sorun yaratmamaktadır" diyen Polat, bunun nedeninin KDV Kanunundaki çok sayıda istisna ve vergi oranları farklılıkları olduğunu söyledi.

İNDİRİMDE TANIM HATASI Son dönemde KDV oranlarında önemli indirimler sağlandığını ancak indirimler yapılırken indirimli orana tabi mal ve hizmetlerin iyi tanımlanmamasının, başta serbest muhasebeci ve mali müşavirler olmak üzere herkesin işini zorlaştırdığını kaydetti. Polat, işletme defteri ve serbest meslek kazanç defteri tutanların defterlerinde indirilecek KDV oranını ayrıca göstermesi mümkün olmadığından Ocak 2008’den itibaren KDV beyannamelerinin verilmesinin önemli külfetler getireceğini anlattı. Meslek yasası üzerinde yürütülen çalışmalara da değinen Polat, yasanın günün koşullarına uyarlanması ve eksikliklerin giderilmesinin zorunluluk olduğunu belirterek, "Ancak, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Taslak, odaların ve meslek mensuplarının bugün yaşamakta olduğu tahsilat, haksız rekabet, mesleki sorumluluk, unvanlar arası geçiş, staj, sınav ve benzeri sorunlara çözüm getirmediği gibi, yeni Türk Ticaret Kanununun gerektirdiği açılımlardan da uzaktır" diye konuştu. Polat, söz konusu çalışmanın odalar ve birlik tarafından yapılması ve ilgili Bakanlıklarla ortak değerlendirmelerden sonra TBMM’ye sunulması gerektiğini kaydetti.

KAYITDIŞI MÜCADELESİ TÜRMOB Başkanı Mehmet Timur da vergi mevzuatında yapılan ve yapılması planlanan değişikliklere paralel eğitim çalışmalarının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bugün 18 ilde, odalarda eğitim gerçekleştirildiğini, diğer illerde de önümüzdeki günlerde eğitim düzenleneceğini söyledi. Mesleklerinin gün geçtikçe itibar kazandığını ifade eden Timur, "Mesleğimize sahip çıkalım" dedi. Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Kilci de serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin, idare ile mükellef arasında köprü görevi üstlendiğini kaydederek, kayıtdışı ekonomi ile mücadelede de önemli bir yer teşkil ettiğini belirtti. TÜRMOB ile beraber bir çok çalışma yürüttüklerini dile getiren Kilci, işbirliğinin devamını diledi. Açılış konuşmalarının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı yetkililerinin gelişmelerle ilgili bilgi aktaracağı oturuma geçildi.

Emeklilik kokteyli

TÜPRAŞ Kırıkkale Rafinerisi’nden Ocak ayı sonunda emekli olan 91 personel için kokteyl verildi. Rafineri Müdürü Hadi Erbeyoğlu, kokteylin vedalaşma amacıyla verildiğini belirterek, "Kimseyle yollarımızı ayırmıyoruz. Emekli olan personelimize her zaman kapımız açık" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!