Güncelleme Tarihi:
Güney Afrika’da çıkan ve ‘Omikron’ adı verilen yeni korona varyantı için Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘kaygı verici’ açıklaması, ülkemizde olduğu gibi başkent Ankara’da da tedirginlik yarattı. Vatandaşlar, “Acaba bu yeni varyant öncekilerden daha mı bulaşıcı ? Daha mı ağır hastalık yapar ? Yaptırdığımız aşılar etkisiz mi kalır ? " gibi sorular sormaya başladı. Yeni varyantı Hürriyet Ankara’ya değerlendiren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Yeni türün daha bulaşıcı olduğu ve aşılara karşı dirençli olduğu ön görülüyor. Tekrarlayan enfeksiyonlar yaratabilir. Vaka sayıları ciddi noktalara ulaşabilir” dedi. “Varyantlar değişse de kurallar değişmiyor. Kalabalıklardan uzak duracağız, maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmeye devam edeceğiz” hatırlatması yapan Ceyhan, şöyle devam etti:
Geldiğimiz noktada bir yandan aşılanmanın çok hızlı artması gerekiyor bir yandan da koruyucu tedbirlerin uygulanmaya devam etmesi gerekiyor. ‘Sokak yasağı ilan edilsin, iş yerleri kapansın’ demiyorum ama tedbirler alınsın. Uzaktan yapılacak işler için kalabalıklar yaratılmasın. Restoranlarda kurallar uygulansın. Okullar da kapanmasın. Ama tarama testleri ciddi şekilde uygulansın. Çünkü pozitif vakaların kontrol altında olması şart.
DUYARLILIK YÜZDE 75’E ÇIKIYOR
Omikron varyantının yurt dışından ülkemize taşınmaması için yurt dışından gelenlere çift koronavirüs testi yapılabilir. PCR testlerinin duyarlılığı yüzde 50-60 civarında. İki defa tekrarlarsak bu oran 75’e çıkıyor. Sadece virüsün ilk görüldüğü Güney Afrika ülkelerine uçuş yasağı yeterli olmayabilir. Yurt dışından gelecek bütün risklere karşı çok ciddi önlemler almalıyız.”