Güncelleme Tarihi:
Görme engelliler, Ankara’da ‘hayati’ düzeltme ve önlemler alınmasını istiyor. Cebeci-Kızılay arasındaki takip çizgilerinin derinliğinin yeterli olmadığını belirten Altınokta Körler Derneği Ankara Şube Başkanı Yusuf Dugan, metro istasyonlarında da bazı çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Dugan, görme engellilerin sorun ve taleplerini Hürriyet Ankara’ya anlattı:
KÖRÜKLE KAPATILSIN
“Görme engellilerin en büyük sorunu, güvenli ulaşım ve erişim. İstediğim yere kolayca ulaşabilmek benim en doğal hakkım. Engelli bireyler, sokağa çıkmalı, toplumun içine karışmalı, sosyal hayatın içinde var olmalı. Ne yazık ki çoğu arkadaşımız, metro raylarına düşerek vefat ediyor. Bunun için çalışmalar yaptık. Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı sayın Mansur Yavaş ile ve diğer yetkililerle de görüştük, öneri ve taleplerimizi ilettik. Metro istasyonlarında vagonlara biniş yaparken açılan kapı dışındaki bölümler camdan bir set ile kapatılabilir. Böylece görme engellilerin boşluğa ve dolayısıyla raylara düşme ihtimali ortadan kalkmış olur. Bu setin oldukça maliyetli olduğu söylendi. En azından metro vagonları arasında bulunan boşluklar kapatılabilir. Çünkü meydana gelen bu boşluğun hayatımıza mâl olmasını istemiyoruz.”
ANONSLAR AKSAMASIN
“Toplu taşımada anons sitemi bizler için oldukça önemli. Anonsun olmadığı zamanlarda nerede ineceğimizi kestiremiyoruz. Özellikle metroda, güncelleme sebebiyle bazen anonslar verilmeyebiliyor. Artık hangi kapının nerede açıldığını öğrendim fakat dikkat etmediğim zaman ineceğim istasyonu kaçırabiliyorum. Tüm bu şikâyetlerimizi ALO 153’e bildiriyoruz fakat ne yazık ki bu aralar geri dönüş anlamında sıkıntılar yaşıyoruz.
TAKİP ÇİZGİSİNE DERİNLİK AYARI
“Çoğu vatandaş, ‘kışın kayıyoruz’ diye takip çizgilerinin belediyeden kaldırılmasını talep ediyor. Sarı çizgiler üzerinde vatandaş yürümemeli. Bizim, güvenli ulaşım için sarı çizgilere ihtiyacımız var. Takip çizgilerinin de usulüne uygun olarak yapılması gerekiyor. ABB bu anlamda plastikten yapılan bazı takip çizgilerini temizledi, yenilerini yaptı. Fakat bazı alanlarda takip çizgisinin derinliğini algılayamıyoruz. Özellikle Cebeci’den Kızılay’a doğru yürürken zorlanıyoruz.”
OTURMA İZNİ VERİLMESİN
“Görme engelliler için erişilebilir ve ulaşılabilir kent mimarisi oldukça önemli. Yerel yönetimlerin erişebilir olmayan binalara, ruhsat vermemesi gerekiyor. Engelli bireyler için bir binanın erişilebilir olması gerek. Binanın takip çizgilerinden tutun, rampasına, girişteki asansör büyüklüğüne kadar planlanması gerekiyor. Özellikle yeni yapılacak binalarda erişilebilirlik raporu olmadan oturma izni verilmemeli.”