Uzun pozlamayla ‘yıldız’ şöleni

Güncelleme Tarihi:

Uzun pozlamayla ‘yıldız’ şöleni
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2013 01:42

Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesinden yararlanılarak “uzun pozlama” tekniğiyle çekilen gök cisimlerinin fotoğrafları, oluşturduğu yıldız sarmalıyla görsel bir şölen sunuyor.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kutluay Yüce, amatör ve profesyonel fotoğrafçıların zaman zaman kullandıkları yıldız pozlama tekniğini anlattı. Yıldızların, kutup yıldızı etrafında sema edercesine yıldız sarmalları ve yağmuru şeklinde fotoğraflarının çekilebildiğini belirten Yüce, “Dünya sanıldığından çok daha hızlı dönüyor. Dünyanın kendi ekseninde dönmesine bağlı olarak yıldızların gökyüzünde bıraktığı izleri, sanki ışıkla boyama yapmış gibi fotoğraf makineleri kaydedebiliyor” dedi.

SABIR VE SEVGİ İSTER

Yıldız pozlamasının her fotoğrafçının yeterince zaman ayıramadığı bir teknik olduğunu vurgulayan Yüce, “Geceye, gökyüzüne, yıldızlara olan ilgi, merak ve sevginiz sayesinde sıkılmadan bu çalışmayı yapabilirsiniz. Çünkü büyüleyici bir yıldız fotoğrafının çekimi 15 ile 40 dakika arası sürer. Yıldızların büyülü hareketlerinin oluşturduğu sarmalları görüntülemek sabır ve sevgi ister” ifadelerini kullandı.

İŞTE O TEKNİK

Haberin Devamı

Böyle bir fotoğrafın çekilebilmesi için bulutsuz bir gecede tripod (üç ayak) ve kumandaya ihtiyaç duyulacağını anlatan Yüce, şunları kaydetti:
“Sonbahar en iyi mevsimlerden biridir çünkü sensör devamlı açık kalacağından ısınacaktır. Geniş açılı objektif tercih edilmelidir. Fotoğraf makinesi diyaframı ise olabilecek en açık durumda olmalıdır. Odak noktası kutup yıldızı seçilir, otomatik netleme yapılamıyorsa elle netleme yapılarak, diğer yıldızlar kutup yıldızının etrafında dönüyormuş gibi dairesel bir hareket elde edilmiş olur. Onun dışında, yağmur yağar gibi fotoğraflar da çekmek mümkün. Kadrajda gökyüzünün yanı sıra ağaç, kayalık, dağ, orman gibi nesnelerin de kompozisyon kurallarına uygun şekilde yerleştirilmesiyle mükemmel yıldız ve gökyüzü fotoğrafları elde edebiliriz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!