Uzmanlar uyarıyor: Her 300 kişiden biri gut hastası

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar uyarıyor: Her 300 kişiden biri gut hastası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2021 13:14

Türkiye Ramatoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. İsmail Sarı, 22 Mayıs Gut Farkındalık Günü kapsamında vatandaşları uyardı.

Haberin Devamı

* Batı tarzı beslenme terk edilmeli
* Gazlı meşrubat ve kırmızı et tüketimi azaltılmalı
* Gut, kalp krizi nedeniyle ölümlere neden olabilir

Toplumda her 300 kişiden birinde gut hastalığı olduğunu söyleyen Sarı, bunun Batı tarzı beslenmeden kaynaklandığını söyledi. Bu beslenme tarzının terk edilmesi gerektiğini belirten Sarı, gazlı meşrubat, kabuklu deniz ürünleri, sakatat ve kırmızı et tüketiminin azaltılması gerektiğini bildirdi. Sarı, şunları söyledi:

TEDAVİ EDİLMEZSE KRONİKLEŞİR

“İltihaplı romatizmanın en sık görülen tipi olan gut hastalığının ortaya çıkmasındaki en önemli etmen kandaki ürik asitin artmasıdır. Ürik asit zamanla başta eklemler olmak üzere çeşitli dokularda kristal şeklinde birikir ve gut hastalığına yol açan basamakları tetikler. Gut hastalığı tipik olarak ayak başparmağı eklemini tutar. Ağrı oldukça ani başlar, gece uykudan uyandırır. Hastaların deyişiyle yatak çarşafının bile teması mümkün olmadığı bir ağrı olarak tanımlanır. Bu durum tedavi edilmezse yaklaşık bir ila iki hafta içinde azalıp geçebilir, ancak tekrar etmeye ve kronikleşmeye meyil artar.

KALP KRİZİNE BİLE NEDEN OLABİLİR

Alkollü ve mayalı içecekler, gazlı meşrubatlar gibi fruktoz içeren içecekler, yüksek protein içeren gıdalar (kabuklu deniz ürünleri, sakatat ve kırmızı et gibi) gut hastalığını tetikleyici rol oynarlar. Gut hastalığının seyri esnasında ayak bileği diz gibi diğer eklemlerde de tutulum gözlenebilir. Eklem tutulumu dışında, tedavi edilmemiş bazı hastalarda ürik asit kristallerinin çeşitli dokularda birikmesi sonucu cilt altında, eklemlerin etrafında, kulak sayvanında ve çeşitli dokularda ağrısız şişlikler (tofüs) ortaya çıkabilir. Yoğun ürik asit atılım sonucu böbrek taşı gelişimi gözlenebilir. Gut tedavisi ilaç ve ilaç dışı tedavi yaklaşımları olmak üzere çok yönlü bir değerlendirmeyi içerir. Diyet, egzersiz, kilo kontrolü gibi yaşam tarzı değişiklikleri de gut tedavisindeki esas unsurlardandır. Gut, çeşitli metabolik hastalıklarla birliktelik gösterir. Bunlar arasında insülin direnci, kan şekeri yüksekliği, kan yağlarında anormallikler, yüksek kan basıncı, obezite gibi durumlar yer alır. Bu nedenle gut hastalarında kalp krizi gibi dolaşım sistemi hastalıklarında artış meydana gelir.

ARA DÖNEMDE TEDAVİYE DİKKAT

Gut, ataklarla seyretmekte olan bir hastalıktır. Atak geçtikten sonra eklem bulguları bir sonraki alevlenmeye kadar yatışır. Ara dönem olarak adlandırılan bu süreçte hasta semptomsuz olsa bile ürik asit dokularda birikmeye devam etder. Bu dönem gerek yaşam tarzı değişiklikleri ve gerekse uygun hastalarda ilaç tedavisi yoluyla gut hastalığının kontrol altına alınması gereken oldukça önemli bir zamandır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!