Güncelleme Tarihi:
Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı ve Çankaya Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Müfit Gülgeç, Türkiye’de konutları ısıtmak ve soğutmak için kullanılan enerji payının diğer alanlarda kullanılan toplam enerji içinde önemli bir paya sahip olduğunu vurguladı. Evleri ve çalıştığımız ortamları ısıtmak veya bazen de soğutmak için harcanan enerjiden tasarruf edebilmek için iç ortam ısısını koruyacak önlemler alınması gerektiğine işaret eden Gülgeç, “Üretilen ısının verimli olarak kullanılması, evlerdeki ısı kayıplarını azaltarak diğer bir deyişle ısı yalıtımı ile mümkündür. Binaların yalıtılmasıyla yüzde 25’ten yüzde 50’ye varan oranlarda yakıt tasarrufu ve daha iyi ve sağlıklı bir ısınma sağlandığı için de konfor seviyemiz artacaktır” dedi.
Gülgeç, ısı tasarrufu için yapılabileceklere ilişkin şu bilgileri verdi:
Yalıtımı yapın
“Pencere camlarının 12 mm aralıklı çift cam yaptırılması durumunda camlardan oluşacak ısı kayıpları yarı yarıya azalmaktadır. Pencerelerdeki hava sızıntılarını en aza indirin. Pencere kanatlarının doğramayla birleştikleri yerleri yalıtım süngeri ile kapatın. Pencere ve kapı doğramaları ile duvar arasında bir sızıntı varsa, mutlaka dolgu malzemeleri (alçı, sıva, macun, silikon) ile kapatın. Eğer pencerelerde panjur ve kepenk yoksa çift cam da yaptıramıyorsanız, şeffaf naylon tabaka ile içten veya dıştan koruyucu bir örtü oluşturun. Kullanılacak mekanın büyüklüğüne uygun kapasitede ısıtıcı ve soğutucu seçin ve kullanmadığınız mekanları boşu boşuna ısıtıp soğutmayın.
Ortamı nemlendirin
Apartman giriş kapılarını kapatın. Çift kapı veya otomatik kapama sistemi uygulamaları ısının korunması için en kullanışlı yöntemlerdir. Konutlarda ısıtılmayan/soğutulmayan yerlere açılan kapıları sadece kullanılması gerektiği zaman ve kısa süre ile açık tutun. Evdeki sıcaklığın çok fazla olduğu durumlarda; pencereleri açmak yerine ısıtıcının ayarlarını düşürün. Isıtılan mekanları, ısıtıcıların üzerine su dolu kaplar koyarak nemlendirin. Ortam havası aşırı kuru ise havayı yüzde 55 oranında nemlendirmek kendimizi daha iyi hissetmemize neden olur. Kış aylarında, gündüzleri güneş ışığını doğrudan alan camları daha iyi ışık alacak şekilde temizleyiniz. Güney, doğu, güneydoğu, güneybatıya bakan pencerelerin perdelerini açık tutun. Kuzeye bakan pencerelerin perdelerini ise (varsa panjurlar, kepenkler) kapalı tutun. Yaz aylarında ise doğrudan güneş alan pencereleri mümkünse dışarıdan gölgelendirin; bu mümkün değilse mutlaka perde, panjur ile kapatıp güneş ışınının iç ortamı ısıtmasını engelleyin.”