Uzaydan mı düştüler

Güncelleme Tarihi:

Uzaydan mı düştüler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2008 00:00

Hakları Derneği Genel Başkanı Cengiz Kaplan, Hüseyin Üzmez ile ilgili Adi Tıp raporunu değerlendirirken, "Bence burada kurumlar değil bu kararı alanların ehliyetleri sorgulanmalı" dedi.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde gündeme oturan, çocuk hakları ihlallerini, SHÇEK’te yaşananları, Çocuk Hakları Derneği Genel Başkanı Cengiz Kaplan değerlendirdi. Kaplan’ın sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

H.Üzmez olayında Adli Tıp ve mahkemenin kararını nasıl karşılıyorsunuz?

- Adli Tıp Kurumu’nun kararını çocuklara karşı bir ihlal, suiistimal olarak görüyorum. Bence burada kurumlar değil bu kararı alanların ehliyetleri sorgulanmalı. Mahkeme kararına gelince, benim vicdanım bu kararı kaldırmıyor, anlayamıyorum, anlayamayacağım.

Peki, bir de gündemimizde SHÇEK ve Saray Rehabilitasyon merkezinde yaşananlar var.

Görüntülere bakıldığında, çocukların yaşam hakkı tehdit altında. Bu çocukların yaşam koşulları derhal düzeltilmeli, özellikle Saray’da çok ağır sendromlu çocuklar var. Bakımları çok zor, çok özel bir bakıma ihtiyaçları var. Buna rağmen görünen o ki devlet koruması altındaki çocukların bu şartlar altında yaşamaları kaygı verici.

Sokak çocukları konusunda neler söylemek istersiniz?

- Sokakta hala çocukların yaşaması, sosyal devlet olduğunu iddia edenlerin bir açığıdır. Sokakta yaşananları tahmin bile edemezsiniz. Korumasız, kimsesiz ve çocuk bunlar. Kimilerine göre 6 ile 9 bin, kimilerine göre 35 ile 40 bin çocuk sokakta yaşıyor. Bu dehşet değil, facia değil de nedir?

Şimdi sayın yöneticilere soruyorum. Bu çocuklar ülkemize uzaydan mı düştü? Bu çocuklar bizim çocuklarımız değil mi? Bunların nüfus cüzdanlarında Türkiye Cumhuriyeti yazmıyor mu? Bu ayıp çocuklardan sorumlu olan herkese yeter. SHÇEK Genel Müdürü galiba bu çocuklardan sorumlu değil? Sokakta yaşayanlar, çocuktan sayılmıyor galiba!

Sokak çocukları uzaydan mı düştü

SHÇEK her zaman ülkemizin koruyan bir yarası. Neden?

- Çocuğunun eğitimi için hastaneye ya da adliyelere gönderen birine rastladınız mı? Hayır. Neden? Çünkü eğitim için okula, tedavi için hastaneye gidilir. Çünkü okullarda eğitimcilerimiz, hastanelerde doktor ve sağlık çalışanlarımız hizmet verir. Sosyal hizmet kuruluşları da sosyal hizmet uzmanlarına, çocuk gelişim uzmanlarına, psikologlara teslim edilmediği sürece çocukların vebali yöneticilerin üzerinde olacak. Sosyal hizmet öyle herkesin elini kolunu sallaya sallaya hizmet vereceği bir alan değildir. Ülkemizde yeterince bu alanda yetişmiş eleman vardır ve üniversitelerimizde bilimsel bir disiplin olarak, bu alanın Eğitimi verilmektedir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!