Güncelleme Tarihi:
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ali Rıza Tümer, Türkiye'de üniversite bünyesinde adli toksikoloji tetkikleri yapabilen ilk laboratuvar olan Hacettepe Üniversitesi Adli Toksikoloji Laboratuvarı’nın hizmete açıldığını bildirdi. Laboratuvarda uyuşturucu analizlerine ilişkin bilimsel araştırmalara başladıklarını, 8 ayrı grupta 100 ayrı uyuşturucu maddenin analizlerini yapabildiklerini belirten Tümer, uyuşturucu türlerinin dozunu ve kullanıldığı tarihi ortaya koyan son teknolojilere sahip olduklarını söyledi. Kişiyi uyutan, uyuşturan ve etkisi altına alan maddelerin "Adli toksikoloji"nin konusu olduğuna işaret eden Tümer, laboratuvarlarında piyasaya yeni sürülen maddenin araştırmasını, hem de adli süreç içerisinde bu maddenin analizini yaptıklarını anlattı.
AİLELER BAŞVURABİLECEK
Türkiye'de ailelerin çocuklarının uyuşturucu kullandığından şüphelendiği durumlarda bazı tahlilleri yaptırabilecekleri ve net bir bilgi alabilecekleri merkez sayısının çok az olduğunu vurgulayan Tümer, laboratuvarlarının halka açık olduğunu ifade ederek, "Aileler, çocukların uyuşturucu kullandığından şüpheleniyorsa merkezimize başvurabilirler. Son teknolojiyle donatılan laboratuvarımızda çok kısa sürede test edebiliyor ve aileleri bilgilendirebiliyoruz" dedi.
TÜKÜRÜK TESTİ YETERSİZ
Trafikte tükürük testi yapılarak uyuşturucu maddelerin olup olmadığına yönelik analizler alındığını ifade eden Tümer, tükürük testiyle bu maddelerin var olduğunu gösteren olgularda yüzde yüz doğruluğun kesinlikle söylenemediğine, sonuçların bu tür laboratuvarlarda onaylanması gerektiğine işaret etti. Tümer, onaylanmaması durumunda sonucun hukuk sistemi tarafından geçersiz sayılacağını, bu laboratuvarın yüzde yüze yakın sonuçlar verdiğini söyledi. Laboratuvarda, savcılığın soruşturmasından ayrı, kişilerin bireysel olarak başvurabileceğini, savcılığın ya da hastanelerin aldığı kan tetkiklerinin doğrulamasının da yapılabildiğini dile getiren Tümer, resmi makamlarda da sonuçların geçerliliği olduğunu ifade etti.
BONZAİNİN TESPİTİ ZOR DEĞİL
Uyuşturucu maddenin Türkiye'de büyük bir sorun olduğunu belirten Tümer, "Bunun önlenmesine yönelik, polisiye tedbirler artırılmalı, çocuklara gençlere yönelik bu maddelerin zararları anlatılmalıdır. Ama bir ayağı da laboratuvarların çoğaltılmasıdır. Ne yazık ki laboratuvar ayağı zayıf kalmıştır" dedi.
Bonzainin tespitinin zor olmadığını, bunun için laboratuvarların sayısının artırılması gerektiğine dikkati çeken Tümer, "Bonzai son zamanlarda çok moda olan bizimde metaboliti tespit etmekte çok zorlandığımız bir madde. Bonzai üreticilerinin üretimde kullandıkları maddeler ülkelere göre değişmektedir. Bu maddelerin hangisi olduğunu, ülkemizde hangilerinin kullanıldığını tespit etmemiz için bu tür Adli Toksikoloji laboratuvarlarının açılması gerekir" diye konuştu.