Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2010 00:00
Türkiye’nin Avrupa Konseyi ve UNESCO nezdindeki eski Daimi Temsilcisi Büyükelçi Numan Hazar’ın “Uluslararası Politika ve Uygarlıklar” isimli kitabı, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından yayınlandı.
GÜNÜMÜZÜN güncel sorunlarına ışık tutan ve bunların değerlendirmesini yapan Numan Hazar’ın “Uluslararası Politika ve Uygarlıklar” başlıklı kitabı, kitabevlerinin raflarında yerini aldı.
Hazar’ın görev yaptığı çeşitli uluslararası kuruluşlardaki deneyimleri ışığında hazırlanan kitap, Bilkent Üniversitesi Profesörü DPT eski Müsteşarı, Türkiye İstatistik Kurumu eski Başkanı olan Prof Dr. Orhan Güvenen’in takdim yazısı ile yayınlandı.
Uluslararası ilişkilerde Samuel P. Huntington’un uygarlıklar çatışması tezi ile birlikte son dönemde uygarlık kavramının ağırlıkla vurgulanmasının altında yatan gerçeklerin ve bu gerçeklerin çeşitli yansımalarının ele alındığı kitapta ayrıca bugünkü uluslararası sorunların nedenlerinin altı çiziliyor.
Dondurulmuş sorunların çözümü
Geçmişte olduğu gibi bugün de uluslararası sorunların nedenlerinin uygarlıklar çatışmasına indirgenecek kadar basit olmadığının altını çizen Hazar, tek başına diyalog düşüncesinin bugünkü sorunların çözümü için yeterli olmadığı görüşüne de yer veriyor. Küreselleşme ve global dünya söylemine vurgu yapılan kitapta, çeşitli uluslararası kuruluşların ve bazı ülkelerin bu alandaki etkinlikleri ve çalışmaları aktarılıyor.
Ayrıca Hazar kitabında, kişisel düşüncelerine de yer verirken uluslararası planda dondurulmuş sorunların çözümüne ağırlık verilmesinin gerginliklerin giderilmesine önemli katkılarda bulunacağını savunuyor. Hazar bu düşüncesini Ortadoğu-Filistin, Keşmir, Karabağ ve Kıbrıs sorunları ile somut hale getiriyor.
Sınır tanımayan ortak sorunlar
“ULUSLARARASI Politika ve Uygarlıklar” isimli kitapta Numan Hazar’ın bir başka vurgu yaptığı konu ise, kültürler arasındaki derin görüş ayrılıkları.
Hazar bu ayrılıklara karşın, insanlığın karşılaştığı sınır tanımayan ortak sorunların çözümlenmesi için tüm dünya ülkelerinin yoğun çaba harcamalarının insanlığın yararına olacağı görüşü üzerinde duruyor. Böyle bir çabanın dünyada barışın, güvenliğin ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacağını belirtiyor.