Üstün başarıyla geçen bir ömür

Güncelleme Tarihi:

Üstün başarıyla geçen bir ömür
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2010 00:00

Türkiye, geçtiğimiz pazar günü “Hocabey” Prof. Dr. İhsan Doğramacı’yı son yoculuğuna uğurladı. Ankara Hürriyet başarıları ülke sınırlarını aşmış Hocabey’in yaşam öyküsünü kentlilerle buluşturuyor.

DOĞRAMACI, 1946’da henüz 31 yaşındayken Dünya Sağlık Örgütü’nün kuruluşunda görev alma ve örgütün Anayasası’nı imzalama şansına sahip oldu. 1958-2003 yılları arasında UNICEF Millî Komitesi başkanlığını yürüttü. Avrupa Konseyi, 1998 yılında Viyana’da yapılan bir törenle Doğramacı’ya Barış, Adalet ve Hoşgörü Ödülü’nü verdi. Aralarında Amerika Birleşik Devletleri, Finlandiya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Mısır’ın bulunduğu 14 ülkedeki 26 üniversiteden fahri doktor unvanı aldı.

Dünya vatandaşı Doğramacı

TÜRKİYE, pazar günü, eğitim duayeni Prof. Dr. İhsan Doğramacı’yı ebedi yolculuğuna uğurladı.
İşte 1915’te Kuzey Irak’ta başlayan, 1947’de Ankara’ya uzanan Doğramacı’nın ülke sınırlarını aşan başarılarla dolu yaşam öyküsü.

İhsan Doğramacı, bundan 95 yıl önce, o zamanlar Osmanlı İmparatorluğu’nun parçası olan Kuzey Irak’ta, Erbil’de doğdu. Nüfuzlu bir Türkmen ailesinin oğlu olan Doğramacı’nın babası Doğramacızade Ali Paşa, Erbil belediye başkanı idi. Annesi İsmet Hanım, uzun yıllar Osmanlı Meclis-i Mebusanında Kerkük mebusu olarak görev yapmış Kırdarzade Mehmet Ali Bey’in kızıydı.
İhsan Doğramacı, 1942 yılında Ayser Süleyman’la evlendi. Ayser Hanım, Osmanlı Sadrazamı Mahmut Şevket Paşa’nın yeğeni ve Osmanlı Ordusu Müşiri Dağıstanlı Mehmet Fazıl Paşa’nın torunuydu. Babası Hikmet Süleyman Bey 1930’larda Irak başbakanı olarak görev yapmıştı. Ayser ve İhsan Doğramacı’nın üç çocuğu oldu: Şermin, Ali ve Osman.
Ailevi değerleri, Doğramacı’nın yaşamında her zaman önemini korudu. Bununla birlikte, seçtiği meslek onu Erbil’den uzağa, zengin bir toprak sahibinin geleneksel uğraşlarının ötesine taşıdı.

Erbil’deki Türkçe ilköğreniminin ardından Beyrut Amerikan Koleji’ni ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Ankara’da, Profesör Albert Eckstein’ın yanında pediatri uzmanı olduktan sonra, Amerika Birleşik Devletleri’nde Harvard Üniversitesinde ve St. Louis’teki Washington Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalıştı.

1947’de Ankara macerası başladı

1947 yılında ailesiyle birlikte Ankara’ya yerleşti. Amerika’da incelediği kâr amacı gütmeyen özel yükseköğretim kurumlarına benzer yapıdaki üniversitelerin Türkiye’de oluşturulmasını daha o yıllarda planlamaya başladı.
Genç çocuk hekimi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde hızlı bir mesleki ve akademik gelişme göstererek 1955 yılında pediatri profesörü unvanını aldı. Aynı yıl, Ankara’nın yoksul bir semtinde Ankara Üniversitesi’ne bağlı Çocuk Sağlığı Enstitüsü’nü kurdu. 1961 yılına kadar bu enstitüye Türkiye’nin ilk Hemşirelik, Beslenme ve Diyetetik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Tıbbi Teknoloji Yüksekokullarını ekledi. Ardından, aynı üniversitede ikinci bir tıp fakültesi olarak Hacettepe Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesini ve Diş Hekimliği Yüksekokulunu kurma çalışmalarına başladı.

Genç yaşta büyük onur

İHSAN Doğramacı, 1946’da henüz 31 yaşındayken Dünya Sağlık Örgütü’nün kuruluşunda görev alma ve örgütün Anayasası’nı imzalama şansına sahip oldu.
Türkiye’ye dönüşünün ardından, Dünya Sağlık Örgütü kendisinden dünyanın çeşitli bölgelerinde yeni tıp ve sağlık bilimleri okullarının kuruluşu ile ilgili danışmanlık yapmasını istedi. Doğramacı, Kanada Quebec’te Sherbrooke Üniversitesine, Güney Amerika Brezilya’da Brasilia Üniversitesine, Afrika Nijerya’da Ife’ye ve Kamerun’da Yaunde’ye bizzat giderek buralarda tıp merkezlerinin ve okullarının kurulmasına öncülük etti.
İhsan Doğramacı, Dünya Sağlık Asamblesinde altı yıl boyunca Türk delegasyonunun başkanlığını yaptı, 1976’da Avrupa Bölgesi Ülkeleri başkanı ve Asamblenin ikinci başkanı olarak görev aldı. Sonraki yıllarda, Dünya Sağlık Örgütü Yönetim Kurulu üyeliğinin yanı sıra örgütün birçok danışma komitesinin üyeliklerinde bulundu. Dünya Sağlık Örgütü, Doğramacı’nın hizmetlerinin takdiri olarak Hocabey’e 1981’de Léon Bernard Vakfı Ödülü ve 1997’de “Herkes için Sağlık” Altın Madalyası takdim etti.

Önce Ankara sonra Hacettepe Rektörü

Doğramacı, 1963-1967 yılları arasında önce Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevlerinde bulundu.
1967 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi ile Çocuk Sağlığı Enstitüsü’ne bağlı yüksekokulları birleştirerek yeni bir üniversite oluşturdu: Doğramacı Hacettepe’de de rektörlük yaptı.

YARIN: YÖK’LÜ YILLAR
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!