Güncelleme Tarihi:
Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), işlediği keçi sütü miktarını 4 yılda 9 katına çıkardı. AOÇ’nin işlediği keçi sütü miktarı, 2010 yılında 137 bin 315 litreyken, bu rakam 2013 yılı eylül ayı itibarıyla 1 milyon 231 bin 489 litreye ulaştı. Pastörize keçi içme sütü, keçi yoğurdu ve kültür keçi peynirini tüketiciye arz eden AOÇ, tüketicilerin gösterdiği yoğun ilgi üzerine keçi kaşarı, keçi dondurması ve keçi tereyağı satışlarına başladı.
OLUMLU TALEP
Başlangıçta küçük miktarlarda başlayan üretim, oluşan pazar ve piyasadan gelen olumlu talepler doğrultusunda sürekli gelişme gösterdi. Bu doğrultuda 2010 yılı eylül ayında 4 bin 808 litre pastörize keçi içme sütü, 459 kilogram keçi yoğurdu, 989 kilogram keçi peyniri satışı yapan AOÇ, bu yıl ağustosta pastörize keçi içme sütünde 55 bin 850 litre, keçi yoğurdunda 12 bin 501 kilogram, keçi peynirinde 2 bin 200 kilogram, keçi dondurmasında 5 bin 988 litre ve keçi tereyağında 970 kilograma ulaştı.
10 BİN KEÇİ
2010 yılında keçi sütünden endüstriyel ürünler üretmeye başlayan AOÇ, gerekli çiğ keçi sütü temininde güçlükler yaşadı. Üretim için gereksinim duyulan çiğ keçi sütünün Ankara ve çevre illerden temin edilmesi için uğraş veren AOÇ, 2010 yılında Ankara’da çiğ keçi sütünün yeterli olmaması nedeniyle Bolu’dan süt aldı. AOÇ’nin endüstriyel anlamda üretime başladığı 2010 yılında Ankara’da çiğ keçi sütü üretimi için 400 civarında keçi varken, keçi sayısı bugün 10 bini aştı.
2014’DE 8 BİN LİTRE SÜT
AOÇ, 2010 yılında 137 bin 315 litre keçi sütü işlerken, 2011 yılında 340 bin 761 litre, 2012 yılında 774 bin 680 litre ve bu yıl eylül itibarıyla ise 1 milyon 231 bin 489 litre keçi sütü işlemeyi başardı. Kuruluş, 2014 yılında günde 6-8 bin litre süt işlemeyi hedefliyor.