Unuttuğumuz insanlığı hatırlatan emekliler

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2008 00:00

BOLU - Yeniçağa Dereköy’de ev yaptıran Adem ve Makbule Yüksel’in örnek davranışı, duyanlara hayret ve ibret veriyor.

Emekli olduktan sonra Ankara’dan memleketi Yeniçağa Dereköy’e yerleşen Adem Yüksel, yeni bir ev yaptırmaya başladı.

Evin tuğlaları örüldükten sonra kırlangıçlar üç odasına yuva yapmışlar. Sıva başladığında ustalar yuvaları yıkmak isteyince, Adem ve Makbule Yüksel çifti buna razı olmamışlar.

Yuvaların olduğu kısıma dokunmadan sıvanmasını rica etmişler. Ustalar da "madem siz öyle istiyorsunuz, biz de dokunmayız" demişler ve yuvalara dokunmamışlar.

Şimdi iki yuvada yavrular var, birinde de yumurtadan çıkmak üzereler. Anne-baba kırlangıçlar ise zarar gelmeyeceğini çoktan anlamışlar ve insanlara alışmışlar, hiç kaçmıyorlar.

Adem ve Makbule Yüksel kuşlar büyüyüp, yuvayı terk edene kadar yuvalara dokunmayacaklarını, gerekirse pencereleri taktırmayacaklarını ifade ediyorlar.

Gönüllü Kent Muhabiri Filiz Hanım’ın haberine konu olan balkonlarına kuşsavar CD takan hayvan düşmanlarını görünce, bu asil davranışa saygı duymamak mümkün değil.

Tebrikler ve teşekkürler Adem ve Makbule Yüksel...

Bilal Karabulut/YENİÇAĞA

Kene ile mücadele ederken dostlarımızı katlediyoruz

KENEYLE mücadele ederken, minik dostlarımız olan yüzlerce böceği katlediyoruz. Yine bilinçsizce, araştırmadan yaptığımız hatalardan biri daha. Şimdi de kelebekleri, uç uç böceklerini, ateş böceklerini, karıncalarımızı, yani dostlarımızı öldürdüğümüzün farkında değil miyiz?

Biz mangalda kebab yiyeceğiz diye ormanları yakalım, yüzlerce hayvancığı öldürelim. Doğanın dengesini bozan biz insanlar, bindiğimiz dalı asıl şimdi kesiyoruz. Kenelerin düşmanlarını da öldürüyoruz.

İnanın seneye bu keneler daha çok olacaklar. Site yöneticimiz övünüyor, "Bak sizin için kene öldürücü getirttim" diye... Aferin sana..! Ya çocuklarımızın sevgilileri olan kelebekler, uç uç böceklerine ne oldu? Hani, onları göremiyorum.

Kurunun yanında yaş da yanar derler ya. Bu sefer kurunun yanında çocuklarımız yanıyor. Doğanın dengesini bozmaya devam edersek, kene gibi daha nice tehlikeler başgösterecek ve bunun sonucunda çocuklarımız ölecek. Lütfen çayırlara, çimlere zehirli ilaç sıkanlara dur diyelim. Unutmayın, arılar olmazsa biz de olmayız.

mesk/ANKARA

Ayrılık hüzün ve umut

GURBETÇİLERİMİZİN uzaklardaki, yaban ellerindeki en büyük sıkıntısı ’vatan hasreti’. Bir yıl bekleyip geldikleri vatanlarından, bu günlerde geri dönüşler başladı.

Almanya’dan, Fransa’dan, Belçika’dan, Hollanda’dan vatan hasretlerini gidermek için Türkiye’ye uzanan yolculuklar, bugünlerde geri dönüşlerle hüzünleniyor.

Vatan hasreti yanında anne, baba, kardeş ve akraba özlemi için katlanılan binlerce kilometre yol, Türkiye’ye gelirken bir türlü bitmez. Hasret ve özlem kokusu yaklaştıkça artar. Kavuşma anında ise bütün duygular sel olur akar.

Bir de bitmese

Vatan topraklarında bir aylık izinde ne yapılırsa, ne görülürse kardır hesabıyla sürekli koşturulur. Eller öpülür, yemekler yenir, çaylar içilir. Uzun sohbetler yapılır.

Dinlenmek için çıkılan tatilde tüm vücutlar yorgun düşer aslında. Ama giderilen hasret ve özlemin yanında bu hiç hissedilmez. Hepsi güzel de, bir de bitmese bu tatil. Çok çabuk tükenir sayılı günler, akar gider. Şimdi ayrılma vakti.

Şimdiden başlıyor hasret, özlem. Şimdi ayrılma vakti, yolcu yolunda gerek. Hasret de olsa, gelecek için, umut için.

Güle güle, yolunuz açık olsun.

Mahmut Baytemir/SÖĞÜTÖZÜ

Firmaların atık yönetimi ilgisi

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası çevre yönetimi ve çevre teknolojilerine ilişkin eğitim çalışmalarını SÜMER (Sürekli Eğitim Merkezi) bünyesinde gerçekleştirmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz Temmuz ayı sonunda Çevre Mühendisleri Odasında gerçekleştirilen ’Atık Yönetimi Semineri’ kamudan, yerel yönetimlerden ve üretim alanında faaliyet gösteren firmalardan büyük ilgi gördü.

Çevre Mühendisleri Odası ile Çevre ve Orman Bakanlığı uzmanları tarafından verilen eğitime toplam 25 kişi katıldı.

"Ambalaj Atıkları, Atık Yağlar, Tehlikeli Atıklar, Katı Atıklar, Bitkisel Atık Yağlar, Atıksu Yönetimi ve Bacagazı Emisyonu Yönetimi" konularına yer verilen eğitimde, endüstriyel bir tesiste alınması gereken önlemler ve uygulamaları konusunda detaylı bilgilendirmeler yapıldı.

Mavianne/ÇANKAYA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!