Güncelleme Tarihi:
Çankaya-Cebeci Fakülteler Mahallesi muhtarı Dilek Erdoğan, artan kiralarla birlikte üniversitelilerin barınma sınavı verdiğini belirterek, “Öğrenciler, boş ev bulmakta zorlanıyor. Bulsalar bile kira fiyatlarını ödeyemiyor. Geçen sene 700-800 TL olan kiralar bu yıl 4-5 bin bandına çıktı” diyor. Ankara’da yıllardır öğrencilerin ağırlıkta olduğu Fakülteler Mahallesi’ndeki barınma sorununu muhtar Dilek Erdoğan, şöyle anlatıyor:
BOŞ DAİRE BULUNMUYOR
“Fakülteler Mahallesi adından da anlaşıldığı gibi öğrencilerin ağırlıkta olduğu bir mahalle. Aynı zamanda sadece üniversite değil, liseler de bulunmakta. Yaklaşık 250-300 öğrenci evi var. Öte yandan 8’e yakın da yurt bulunuyor. Öğrenciler, pandemi döneminde eğitimin de online olması sebebiyle mahalledeki evlerini boşaltıp, ailelerinin yanına gitti. Boşalan evleri de genellikle göçmenler tuttu. Yüz yüze eğitim başlayıp öğrenciler, tekrar mahalleye döndüğünde de boş kiralık ev bulma noktasında sıkıntılar yaşadılar. Hâlâ da yaşıyorlar. Ne yazık ki Fakülteler Mahallesi’nde boş daire bulunmuyor.
KİRALAR 4 BİNDEN BAŞLIYOR
Fakülteler Mahallesi’nde ev fiyatları oldukça arttı. Kiralar da aynı şekilde. Binalar oldukça eski fakat mahallenin konum olarak merkezi olması, ulaşımın rahat olması sebebiyle oldukça tercih ediliyor. Eskiden 700-800 TL’ye kiraya verilen evler şimdi 4-5 bin liradan aşağı değil. Yani artık Cebeci’de 4 binden aşağı kiralık ev bulmak oldukça zor. Cebeci Oba Sokak’ta 6 bin 500 liraya kiralık evler bulunmakta. Bu durumdan en çok öğrenciler şikâyetçi.
FIRSATÇILIĞA DÖNÜŞMESİN
Muhtarlık binasına gelip dert yanan öğrenciler oldukça fazla. Muhtar olarak öğrencilere yardımcı olamadığım için ben de üzülüyorum. Masam, son zamanlarda kiracılara çekilen ihtarnamelerle doldu. Bu işi fırsatçılığa çeviren bazı ev sahiplerinin de bu anlamda biraz vicdanlı olmalarını talep ediyorum çünkü burası öğrenci ağırlıklı bir mahalle.”
TALEPLERİMİZİ İLETTİK
Fakülteler Mahallesi muhtarı Dilek Erdoğan, mahallenin diğer sorunlarını ise şöyle sıralıyor:
*KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART
Binalarımız oldukça eski yapıda. 60-70 sene üzerinde evlerimiz var. Çoğu binanın asansörü yok, kullanımı sıkıntı. Bu durum için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş’la da iletişime geçtim. Mahallemde binaların çok eski olduğunu ve en azından bir kentsel dönüşüm olması gerektiğini söyledim. Zaman alacak bir sürece benziyor.
*GECE TEHLİKELİ OLABİLİYOR
Mahallemizde ışıklandırma-aydınlatma yetersiz. Özellikle Yeni Acun Sokak kör bir yol gibi. Yetkililere de durumu ilettim. Işıklandırma var fakat yeterli düzeyde değil. En azından buraya bir güvenlik kamerası takılabilir.
*PARK YAPACAK ALAN YOK
Fakülteler Mahallesi ne yazık ki yeşil alan bakımından oldukça yetersiz. Park sayısı da aynı şekilde. Parkların yetersiz olmasının dezavantajını en çok pandemide hissettik.