Üniversitede Recep İvedik’i konuştular

Güncelleme Tarihi:

Üniversitede Recep İvedik’i konuştular
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2009 00:00

Mustafa Altıoklar üniversitede düzenlenen panelde Recep İvedik ve Gora filmlerine değindi. Yönetmen “Kapıkule’nin ötesine geçemeyecek filmler” dedi.

Haberin Devamı

YÖNETMEN Mustafa Altıoklar, Türk sinemasının yükselişte olduğunu belirterek, uluslararası film festivallerinde dikkatlerin Türkiye’nin üzerine çevrildiğini söyledi. Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) salonunda yönetmenler Mustafa Altıoklar ve Oğuzhan Tercan ile sinema ve tiyatro oyuncusu Tamer Karadağlı’nın katıldığı “Yükselen Türk Sinemasının Avrupa’daki Yeri” konulu panel düzenlendi.

Yeniden hareketlendi

Altıoklar, panelde yaptığı konuşmada, 1970’lı yıllarda televizyonun yaygınlaşmasıyla Türk sinemasında durgunluk başladığını, 1980’deki askeri müdahalenin ardından çökme noktasına geldiğini belirtti. Türk sinemasının, 1990’lı yılların başında yönetmenlerin daha rahat bir ortam bulmasıyla yeniden hareketlendiğini anlatan Altıoklar, 1995’te çektiği İstanbul Kanatlarımın Altında filmiyle istikrarı yakaladığını söyledi.

Haberin Devamı

Sinemanın eksikleri

RECEP İvedik ve Gora filmlerine de değinen Altıoklar, şunları kaydetti: “Gişe yapan filmlerle uluslararası açılımı olan filmler meselesi diye bir tartışma platformu ortaya çıktı. Recep İvedik ve Gora filmlerinden bahsediyorum. Onların da çekilmesi lazım.   Aşağı yukarı aynı espri ucuzluğundaydı. Ancak, bunlar Kapıkule’nin ötesine geçemeyecek filmler. Daha az gişe yapan filmler dünyanın her yerinde dolaşıyorlar.” Türk sinemasının en büyük eksiğinin senaryo tekniği ve resimli roman olduğuna dikkati çeken Altıoklar, Türkiye’nin yazınsal alanda da yeterli düzeyde olmadığını ifade etti.

Artık ödüller gelmeye başladı

MUSTAFA Altıoklar, Türk sinemasının yükselişte olduğunu ve iyi bir dönem geçirdiğini ifade ederek, “Dünyanın her hangi bir yerinde film festivali yapılıyorsa eğer, o festivalin jürileri ‘Türkiye’den ne alabiliriz gidin, bakın’ diyorlar. Herkesin gözü Türkiye’ye dönmüş halde. Arka arkaya ödüller gelmeye başladı. Bunlar çok önemli” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!