Güncelleme Tarihi:
UNICEF ile Mamak Belediyesi arasında imzalanan “Çocuk Dostu Şehir” protokolünün ardından yapılan araştırmalar bölgenin profilini ortaya çıkardı. İlçede farklı yaş gruplarından oluşan 892 kişi ile yapılan çocuk hakları temelli kent analizi raporuna göre; oyun ve boş zaman, katılım ve yurttaşlık ile sağlık ve güvenlik ana başlıklarında eksiklikler olduğu belirlendi. Raporda ayrıca ebeveynler, çocuklarının etrafında uyuşturucu madde bulunması, şiddet ve istismardan korunamama, çocuklarının kaçırılması gibi risklerin de olduğunu aktardı. Çocuklarla yapılan görüşmelerden elde edilen sonuçlara göre, bölgede yaşayan minikler, toplu taşıma araçlarını kullanırken kendilerini güvende hissetmediklerini, güvenli yürüme ve bisiklet alanlarına sahip olmadıklarını söyledi.
ENGELLİYE ERİŞİM ENGELİ
Konuyla ilgili olarak Çocuk Dostu Şehirler Projesi Mamak Çocuk Eylem Planı Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya UNİCEF Türkiye Temsilci Vekili Lieke Van De Wiel, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, proje koordinatörleri, projede anketleri yapan üniversite öğrencileri katıldı. Araştırma kapsamında görüş bildiren vatandaşlar; çevreyle ilgili projeleri geliştirmeye katılımlarının sınırlı olduğunu, düzenlenen etkinliklerden haberlerinin olmadığını, yaşadıkları çevreyle ilgili planlamaya çoğunlukla katılmadıklarını, yönetimin çevreyle ilgili görüşlerini almadığını, çocuklara yönelik yapılan program ve hizmetlerin bütçesiyle ilgili görüş bildirme fırsatlarının olmadığını belirtti. Hava kirliliği, çöp ve kirli su problemlerinin de yoğun olduğu da raporda yer aldı.
SONUÇLAR BİZE YOL GÖSTERECEK
Araştırmanın ilçenin en dezavantajlı bölgelerde yapıldığını hatırlatan Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, “Burada farklı bir sonuç çıksaydı bu anketlerin çok sağlıklı olmadığını söyleyecektim. Aynı durumun tespitini bir kez daha yapmış olduk. 600 bin nüfusa sahip ilçemiz, bir değişim yaşıyor ve bu değişimin hepsinin bir anda olması mümkün değil. Bu sonuçlar bize yol gösterecek” dedi.
TÜM TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK
UNICEF Türkiye Temsilci Vekili Lieke Van De Wiel ise, “Bu bölgelerdeki çocuklarımızın hayatlarını çok daha iyiye götürmeye çalışıyoruz. Şu anda Ankara’da sadece Mamak Belediyesi ile çalıştık fakat burada öğrendiklerimiz, edindiklerimiz Türkiye genelinde ve diğer ülkelerde de örnek olacaktır. Analiz sonuçlarını değerlendirerek neler yapılabileceğini tespit etmek büyük bir önem taşıyor. Çocuk dostu belediyeleri ve herkesi günlük hayatta çocuklara katkı yapabileceği bir duruma getirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Çalıştayda gönüllü olarak anket yapan üniversite öğrencilerine de sertifika verildi.