Umut’un annesine engelli desteği

Güncelleme Tarihi:

Umut’un annesine engelli desteği
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2007 00:00

Spastik engelli çocuk sahibi iki aile, Ankara’da yaşayan Evren ailesinin spastik engelli çocukları Umut Mert’in büyümesinin engellenmesi için "Ashley tedavisi" talebine destek verdiklerini dile getirdiler.

SPASTİK engelli çocuk sahibi iki aile, Ankara’da yaşayan Evren ailesinin spastik engelli çocukları Umut Mert’in büyümesinin engellenmesi için "Ashley tedavisi" talebine destek verdiklerini dile getirdiler.

17 yaşındaki spastik engelli Veysel’in babası Hasip Yazar, Füsun Evren’in talep ettiği tedaviyi doğru bulduğunu ifade ederek, "Ashley tedavisi talebini doğru buluyorum. Ben 47 kiloluk oğlumu sırtımda taşıyorum, diz kayması ve bel fıtığı hastasıyım" dedi.

Baba Hasip Yazar, oğlunun üç aylıkken havale geçirdiğini, ardından da spastik teşhisi konulduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Annesiyle 13 yıl çocuk özlemi çektik. Veysel doğdu ama spastik engelli oldu. 13 sene sonra kızım dünyaya geldi. İkinci çocuğumuz henüz 3 aylıkken o da engelli olur korkusuyla depresyona girdi ve tedavi gördü ama bunalımı atlatamadı ve intihar etti. Hem annesi hem babası olarak oğluma ben bakıyorum. Kızıma ikinci evliliğimi yaptığım eşim bakıyor ama Veysel’in temizliği, yemesi ve içmesiyle ben ilgileniyorum."

VEYSEL KENDİ BAŞINA YÜRÜYEMİYOR

Oğlu Veysel’in ergenlik bunalımı yaşadığını kaydeden baba Yazar, oğlunu merdivenlerden sırtında taşıyarak çıkardığını söyledi.

Veysel’in kendi başına yürüyemediğini, sırtından desteklenince yürüyebildiğini belirten baba Yazar, "Ashley tedavisi talebini doğru buluyorum. Ben 47 kiloluk oğlumu sırtımda taşıyorum, diz kayması ve bel fıtığı hastasıyım. Rahmetli eşimi kaybetmeden önce de kalp spazmı geçirdim" diye konuştu.

Baba Yazar, asansör bozulmasın diye gece gündüz dua ettiklerini belirterek, şunları dile getirdi:

"Veysel’i, Gökkuşağı İlköğretim Okulu’na götürüyorum. Asansör arızalandığında sırtımda taşıyorum. Çok zor. Izdırap yaşıyorum. Gecede 7-8 defa kalkıp temizliğini yapıp, su içirtiyorum. Başına gelen anlar. Füsun hanıma yürekten destek veriyorum. Rahmetli eşim de ’bu çocukları donduralım, öyle kalsınlar’ diyordu."

GÖZÜM KAPALI YAPTIRIRDIM

Çocuğunu topluma kazandırmak ve kendi ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamak için 43 yaşında emekli olduğunu anlatan baba Yazar, "Çabalarım sayesinde oğlum yüzde doksan okuyabiliyor" dedi.

Yazar, engelli çocuk ailelerinin psikolojilerinin kötü olduğunu, kendisinin de bir yıl psikolojik destek gördüğünü ifade ederek, sağlıklı çocuk ailelerinden engelli çocuk ailelerini dışlamamalarını istedi.

Süheyla Yapıcı ise oğlu Tolga’nın 17 yaşında ve 40 kilo olduğunu, özellikle son yıllarda ergenlik bunalımı yaşadığını dile getirerek, "Füsun Evren’e destek veriyorum. Bundan 10 yıl önce bu tedavi yapılsaydı, gözüm kapalı yaptırırdım. Oğlumda bu bunalımları yaşamazdı" diye konuştu.

Yapıcı, oğlunun engeli nedeniyle okullara haklı olarak kabul edilmediğini, "Kaynaştırma Programı" olan bir okulun yapımına destek verdiklerini, ancak bu okulunda 15 yaş sınırını geçtiği için Tolga’yı kabul etmediğini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!