Ulusal botanik bahçeleri şart

Güncelleme Tarihi:

Ulusal botanik bahçeleri şart
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2008 00:00

Gazi Üniversitesi (GÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mecit Vural, endemik bitki türlerinin soyunun devam etmesi için "ulusal botanik bahçeleri" kurulması gerektiğini belirterek, "Flora dokusunun yok olduğu bir dünyada insan yaşamının sürmesini bekleyemeyiz" dedi.

Vural, insanların çevre konusunda bilinçlendirilmesinin yolunun tanıtma ve eğitimden geçtiğini ifade etti. Bu faaliyetlerin yürütülmesi için "ulusal botanik bahçeleri" kurulması gerektiğini vurgulayan Vural, "Bu bahçeler araştırma, bilimsel çalışmaların yapılacağı bahçelerdir. Bir gezinti parkı olarak düşünülmesin. Merkezinde araştırma enstitüsü de yer alacak" diye konuştu.

"Endemik bitki türlerinin soyunun devam etmesini istiyorsak, ulusal botanik bahçeleri kurmak zorundayız" diyen Vural, flora dokusunun yok olduğu bir dünyada insan yaşamının sürmesinin beklenemeyeceğini söyledi. Ulusal botanik bahçelerinde bitki koleksiyonlarının da muhafaza edileceğini anlatan Vural, bitkilerle yapılacak sistematik çalışmalarda böyle merkezlere ihtiyaç bulunduğunu ifade etti. Botanik bahçelerinin, birer "açık üniversite" gibi çalışacağını belirten Vural, şöyle devam etti:

"Halk da gelip bilgilenecek, soracak, üreticilerle temasta olacak. Araştırıcıların arı kovanı gibi faaliyet göstereceği merkezler olacak bunlar. Bunları kuramaya ihtiyacımız var. Türkiye’de 17 ulusal botanik bahçesi var ama aktif olarak çalışan 2 ya da 3’ü. Bunların arasında en iyi çalışanı İstanbul’daki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi. Ege Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesinde de botanik bahçesi var. Köyceğiz’de bir vatandaşa ait palmiye bahçesi de var. Yani özeller, bu işi, resmilerden daha önde, daha bilinçli götürüyorlar. Ama, ’ulusal botanik bahçesi’ denildiği zaman ülkemizi devlet kanalıyla temsil eden bir bahçeden bahsediyorum. Güçlü desteklenen ve tanıtıma katkı veren bahçelerden bahsediyorum."

BİN 500 TÜRDE ALARM

Bahçelerin eksikliğinin hissedildiğini kaydeden Vural, acilen koruma altına alınması gereken bin 500 bitki türü bulunduğunu ifade etti.

Bu bitkilerin, soylarının kurtarılması için bir an önce müdahale edilmesi gerektiğini belirten Vural, "Müdahale edilmezse yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bin 500 bitki türü var. Bu bitkilerin insanoğlunun yardımına ihtiyacı var. İmar ve tarımsal faaliyetlerin yoğunluğu bitki türleri üzerinde baskı yaratıyor. Bu sahalar belirlenirse, onları, bu faaliyetlerin dışında tutabilirsek, bunların yaşamlarını devam ettirmesini sağlamış oluruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!