Güncelleme Tarihi:
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi’ kapsamında yıkım kararı aldığı ancak mahkeme tarafından yıkımı durdurulan Anafartalar Çarşısı ve Ulus İşhanı esnafı, yeni dönem için beklentilerini, “Esnafı imha yoluna değil ihya yoluna gidelim” çağrısıyla dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde olan binaların restore edilerek korunmasını istediklerini belirten Anafartalar Çarşısı ve Ulus İş Hanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Tanrıverdi, Başkan Mansur Yavaş’a çarşıların yeniden canlandırılması için çözüm önerilerini içeren bir dosya sunduklarını ifade etti. Hürriyet Ankara’ya konuşan Tanrıverdi, şunları söyledi:
ULUS’UN KADERİ İSKİTLER GİBİ OLMASIN
Anafartalar Çarşısı esnafını ziyaret eden Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan da binalar için doğru planlama yapılması gerektiğine dikkat çekti. Ilıkan, şunları söyledi:
“Bu çarşılar, bu meydan, Ankara’nın kültür hazinelerinin birer örneği. Aynı zamanda bu iş merkezlerinde binlerce kişi ekmeğini kazanıyor. Bina yıkmak her zaman çözüm değil. Bakın İskitler’de bir proje başlatıldı ve oradaki binaların içi boşaltıldı. Sonra ne oldu? Orası uyuşturucu tüccarlarına, gayri ahlaki olaylara mesken oldu. Başkent’in göbeğinde güvenliksiz bir alan oluştu. Doğru bir planlama yapıp, içindeki insanlarla birlikte bir çözüm üretmek gerekir. Ulus’un da kaderi aynı olmasın. Burada yıllardır bekleyen, her sıkıntıya göğüs geren esnaflarımızla birlikte bir çözüm üretilmeli.”
TARİHTE İLKLERE SAHİP
Almanlar tarafından yapılan Anafartalar Çarşısı’nın tarihte ilklere sahip olduğuna ve içindeki tarihi sanat eserlerine dikkat çeken Hamza Tanrıverdi, “Buralar 1963-68 yılları arasında ünite ünite bitmiş. Bizim için sembol bir bina. İlk yürüyen merdivenlerin yapıldığı yer. Orta Doğu ve Balkanlar’da uygulanan ilk camekanlı iş merkezi olma özelliğine sahip. Cephe asansörü Türkiye’de ilk kez burada kullanılmış” dedi.