Ulus ve Anafartalar esnafı: Restorasyonla koru esnaf ihya olsun

Güncelleme Tarihi:

Ulus ve Anafartalar esnafı: Restorasyonla koru esnaf ihya olsun
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2019 08:59

Anafartalar Çarşısı ve Ulus İşhanı’nın yıkılmasını istemeyen esnaf, davalık oldukları Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne şöyle seslendi: “Mevcut binalar restore edilerek korunsun. Esnafı imha yoluna değil, ihya yoluna gidelim.”

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi’ kapsamında yıkım kararı aldığı ancak mahkeme tarafından yıkımı durdurulan Anafartalar Çarşısı ve Ulus İşhanı esnafı, yeni dönem için beklentilerini, “Esnafı imha yoluna değil ihya yoluna gidelim” çağrısıyla dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde olan binaların restore edilerek korunmasını istediklerini belirten Anafartalar Çarşısı ve Ulus İş Hanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Tanrıverdi, Başkan Mansur Yavaş’a çarşıların yeniden canlandırılması için çözüm önerilerini içeren bir dosya sunduklarını ifade etti. Hürriyet Ankara’ya konuşan Tanrıverdi, şunları söyledi:

Ulus ve Anafartalar esnafı: Restorasyonla koru esnaf ihya olsun


RESTORASYONA TABİ TUTALIM

“İş yeri ve büro olarak toplam mülkiyet sayımız 816. Şu anda 343 esnafımız var. Boşaltılan ve kiraya verilmeyen büro ve iş yeri sayısı ise 473. Buranın yapısı sağlam. Yeniden yapmak çok büyük bir külfet. Melih Bey döneminde fizibilite çalışması yapıldı, 9 şiddetinde depreme dayanıklı çıktı. Esnaf olarak isteğimiz, buraların Ankara tarihine, Cumhuriyet dönemine uygun tarihsel geçmişi de dikkate alınarak restorasyona tabi tutulması. Diğer beklentilerimiz ise şunlar:

BOŞ ÜNİTELERİ KİRALAYALIM

Boş ünitelerin kiralanması, kiralamada çarşı esnafına öncelik verilmesi. Bu belediyeye de gelir demek. Çarşı ve işhanlarının kiralama ve devir işlemlerinin açılması. Kira artışı yapılmaması. Hukuki davaların durdurulması. Kira borçlarının yapılandırılması. Yönetmeliğe uygun yangın sisteminin kurulması. Gençlik ve Spor Bakanlığı binasına bir kamu kurumunun tekrardan gelmesi.

İMHA YOLUNA GİTMEYELİM

İskitler esnafı gibi imha yoluna gitmeyelim. Esnafı imha yoluna değil, ihya yoluna gidelim. Buraları yıkıp alanları, boşlukları ne kadar büyütürseniz o kadar sahipsizliğe itersiniz. Buraya 50-60 yılını veren insanlar var. Bu esnaflar Ulus için çok büyük emek sarf etti. En az 100 bin esnaf ve insan mağdur olacak. 100 bin insanı mağdur etmek, tüm aileleri de mağdur etmek demek.”

Haberin Devamı

ULUS’UN KADERİ İSKİTLER GİBİ OLMASIN

Haberin Devamı

Anafartalar Çarşısı esnafını ziyaret eden Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan da binalar için doğru planlama yapılması gerektiğine dikkat çekti. Ilıkan, şunları söyledi:
“Bu çarşılar, bu meydan, Ankara’nın kültür hazinelerinin birer örneği. Aynı zamanda bu iş merkezlerinde binlerce kişi ekmeğini kazanıyor. Bina yıkmak her zaman çözüm değil. Bakın İskitler’de bir proje başlatıldı ve oradaki binaların içi boşaltıldı. Sonra ne oldu? Orası uyuşturucu tüccarlarına, gayri ahlaki olaylara mesken oldu. Başkent’in göbeğinde güvenliksiz bir alan oluştu. Doğru bir planlama yapıp, içindeki insanlarla birlikte bir çözüm üretmek gerekir. Ulus’un da kaderi aynı olmasın. Burada yıllardır bekleyen, her sıkıntıya göğüs geren esnaflarımızla birlikte bir çözüm üretilmeli.”

Haberin Devamı

TARİHTE İLKLERE SAHİP

Almanlar tarafından yapılan Anafartalar Çarşısı’nın tarihte ilklere sahip olduğuna ve içindeki tarihi sanat eserlerine dikkat çeken Hamza Tanrıverdi, “Buralar 1963-68 yılları arasında ünite ünite bitmiş. Bizim için sembol bir bina. İlk yürüyen merdivenlerin yapıldığı yer. Orta Doğu ve Balkanlar’da uygulanan ilk camekanlı iş merkezi olma özelliğine sahip. Cephe asansörü Türkiye’de ilk kez burada kullanılmış” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!