Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2008 00:00
Ulus ve civarında tarihi dokunun ortaya çıkarılmasını amaçlayan "Ankara Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Planı" kapsamındaki ilk çalışma, Hacı Bayram ve çevresinde başlatıldı.
KURULUŞU 3 bin yıl öncesine dayanan Ankara’nın çarpık yapılaşma arasında kalan tarihi dokusunu ortaya çıkaracak projenin hayata geçirilmesine yönelik ilk adım atıldı. Ankara Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı kapsamındaki ilk çalışma, Hacı Bayram ve çevresindeki yıkım çalışmalarıyla başlatıldı.
Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, özellikle Roma döneminden kalma tapınak, hamam, sur, agora, hipodrom, sütun ve tiyatro gibi eserleri barındıran Ulus’un tarihi kimliğine kavuşturulması hedefleniyor.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Hacı Bayram ve civarında yapılan acil kamulaştırmalar sonucu yıkımların başladığını bildirdi. Gökçek, bu kapsamda ilk olarak Bentderesi Kevgirli Sokağı çevresi ile İsmetpaşa Mahallesi Hükümet Caddesi Hilal Sokak’ta önceden belirlenen ve sahipleriyle anlaşılarak boşaltılan ev ve iş yerlerinde yıkım çalışmaları yürütüldüğünü belirtti.
Tarihe ışık
Projenin 2 milyon 66 bin metrekarelik (207 hektar) alanı kapsadığını kaydeden Gökçek, başkentin simgesi Ankara Kalesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Hacı Bayram Camii, Roma Hamamı kalıntıları, İlk Meclis, Ziraat Bankası, Augustus Tapınağı gibi birçok tarihi mekanı içinde barındıran Ulus’ta, bu plan ve projenin hayata geçirilmesiyle birlikte tarihe yeniden ışık tutulacağını ifade etti.
Hacı Bayram Camii ve çevresinde yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi veren Gökçek, 1970’li yıllarda ilave edilen ikinci bölümün yıkılacağını ve yerine çok daha geniş bir bölüm yapılacağını belirtti.
Hıdırlıktepe’ye tünel
Çalışmalarla birlikte bölgedeki trafiği rahatlatmak amacıyla yeni bir
trafik düzenlemesine gidileceğini bildiren Gökçek, alternatif yol olarak Hıdırlıktepe’nin altından ilerleyecek 1 kilometre uzunluğunda bir tünel yapacaklarını kaydetti. Gökçek, "Bu tünel Türkiye’de şehir içlerinde uygulanan en büyük tünel projesi olacak. Yeni Ulus Tüneli, Dışkapı’daki İmar İskan Blokları’nın bulunduğu yerden girecek ve Altındağ ile Bentderesi Caddesi’nin kesiştiği yerden çıkacak" diye konuştu.
Teleferik hattı
Tarihi kent merkezinin havadan görülebilmesi Hacı Bayram’dan Hıdırlıktepe’deki baz istasyonlarına gidecek ve oradan da Kale’ye dönerek, Ulus’u yukarıdan izleme imkanı sağlayacak teleferik hattı kuracaklarını anlatan Gökçek, şöyle devam etti:
"Bölge, bir açık hava müzesi gibi daha nezih, daha nostaljik bir alan halini alacak. Hisar Parkı Caddesi’nin sol tarafı, Kevgirli Sokak ve Bentderesi Caddesi’nin arasında kalan bölgede Tabakhane Camii, Abdulkadir İsfehan Mescidi, Odeon Amfi Tiyatro ve bir de tarihi çeşme ortaya çıkarılacak. Burası arkeolojik bir park haline dönüştürülecek ve kalenin eteğinde ıslah edilmiş muhteşem bir alan oluşturulacak. Arkeolojik Gezi Parkı ile beraber Bentderesi vadisi ve Hıdırlıktepe arasında bir bütünlük sağlanacak. Şu an üstü kapalı olan Bentderesi de açılarak ıslah edilecek."