Güncelleme Tarihi:
RAMAZAN Bayramı öncesi vatandaşlar, uygun fiyatlı alışveriş için Ulus semtindeki dükkanlar ile halk pazarını tercih etti. Ulus’ta bayramlık kıyafet alışverişleri tezgahların yanı sıra uygun fiyatlı mağazalarda yoğunlaştı. Kot pantolon, ayakkabı, tişört, kazakları 10-20 YTL’den satan mağazaların takım elbiseleri de 79-150 YTL arasında alıcı buldu. Bedeli 400 YTL olan kaliteli kumaştan takım elbiseler de sattıklarını belirten mağazalar, bunların alıcısının "cüzdanına güvenen kişiler" olduğunu belirtiyor. Mağazaların en büyük yeniliği ise mikrofonla müşteri toplamak. Fiyatları duyurmak için mikrofonu kullanan mağazaların "modern çığırtkanları", çevrede meydana gelen her türlü gelişmeyi de müşterilere aktarmayı ihmal etmedi.
ÖRÜMCEK ADAMLI TİŞÖRT
Pazar tezgahlarında alışverişin tadını ise en çok çocuklar çıkardı. Anne ve babalar kendilerinden çok çocuklarına bayramlık alma telaşına girişirken, çocukların en büyük derdi ise "Örümcek Adam", "Superman" gibi süper kahramanların üzerinde bulunduğu tişörtleri almak oldu. Bayramlık kıyafetlerin fiyatları da 5-10 YTL arasında değişirken, tezgahların önü giysi seçmek isteyenlerin akınına uğradı.
KAHVENİN TADI KAÇTI
Tezgahlarda kilo fiyatı olarak lokum 5 YTL, şekerleme ve kadayıf 3 YTL, çikolata 4.5-5 YTL’den alıcı bulurken, "bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı olur" diyenler de bayramda konuklarına ikram etmek için kahvecinin yolunu tuttu. Bununla birlikte yıllardır Ulus semtindeki mütevazı dükkanınd kahve ve kuruyemiş satan Nuri Dalkıran, eski bayramları aradığını söyledi. "Ben bu işe yıllar önce başladım" diyen Dalkıran, bayramla ilgili düşüncelerini de "Eskiden bu dükkana kalabalıktan giremezdiniz. Bir hafta önceden kalabalık başlardı. Eski bayramlar kalmadı, kahvenin de tadı kaçtı" sözleriyle dile getirdi.
Sira numarası ile kolonya satışı
Meşhur kolonyacı Eyüp Sabri Tuncer’de ise bayramdan bir gün önce büyük yoğunluk yaşandı. Kolonya almak için gelen vatandaşlara dükkan tarafından sıra numarası verildi. Numarasını alan vatandaş, kuyruğa girerek sıra kendine gelene kadar bekledi ve numarasını gösterdikten sonra kolonyasını aldı. Mağaza Müdürü Sefa Akdoğan, 15 gündür kolonya satışlarının tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Her bayram aynı yoğunluğun yaşandığını anlatan Akdoğan, 21 çeşit kolonya sattıklarını belirtti.
Ramazan hurması
Ramazan ayında sofraların "baştacı" olan hurma, bayramın yaklaşmasıyla birlikte yerini şeker, çikolata ve lokumlara bıraktı. Tezgahının önü diğerleri kadar dolu olmasa da "yarın dolar" diyen hurma satıcısı, "Bir de hac mevsiminde iyi gider" sözleriyle "hurma mevsimini" özetledi.
Esnafın son umudu bayramlar
KÜÇÜK ve Orta büyüklükteki işletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerin çarşı pazara aynı oranda yansımadığını belirtirken, "Esnafın son umudu bayramlar" dedi. "Çarşı-pazarın, iç piyasaya yönelik çalışan işletmelerin ve küçük esnafın gündemi farklı" diyen Özgenç, Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürücü, sıkı para politikasının reel sektörde işleri yavaşlattığını ve tüketimi sınırladığını söyledi. Bu nedenle bayram alışverişinde de eski yıllardaki hareketlik ve canlılıktan söz edilemediğini kaydeden Özgenç, şöyle konuştu: "Ramazan ayı süresince gıda dışındaki sektörler de işler oldukça yavaşladı. Öncelikle giyim-kuşam olmak üzere, diğer sektörlerde beklenen bayram alışverişleri, küçük esnafın sıkıntılarını giderecek düzeyde değil.