Güncelleme Tarihi:
Acele kamulaştırılacak bazı taşınmazlara ilişkin karar Bakanlar Kurulu’ndan çıkarak, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, tarihi kent merkezinde yürütülen çalışma alanında kalan; kadastral 114 ada, 1, 3, 21 ve 22 numaralı parseller ile kadastral 97 ada, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ve 12 numaralı parseller ile 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı kapsamında kalan parsellerin acele kamulaştırılması kararlaştırıldı. Kararın ardından bir açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları kaydetti:
“Ulus’ta acele kamulaştırılacak durum yok. Yangından mal kaçırırcasına alınan bu acele kamulaştırma kararı hukuk dışıdır. Ulus Tarihi Kent Merkezi alelade bir yer değildir. Altında ve üstünde tarih yatmaktadır, dava sürecimiz devam ederken alınan bu acele kamulaştırma kararı, Ulus için yıkım kararıdır, Ulus için talan kararıdır, hukuk dışıdır.
‘KARAR MEŞRU DEĞİL’
Yurt savunması ihtiyacı bulunan bir durum veya olağanüstü durumlarda alınması gereken ‘Acele Kamulaştırma Kararı’nın, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde alınması yanlıştır. Geçici bir hükümetin Bakanlar Kurulu’nun bu kararı alması ise külliyen yanlıştır, meşru değildir. Ulus’taki alanların ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Ulus esnafı ve acele kamulaştırma yapan alanlardaki parsel sahipleri ile birlikte hukuksal ve Ulus’a sahip çıkma mücadelemizi devam ettireceğiz.”
ANKAPARK’A DANIŞTAY İPTALİ
Öte yandan, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde Ankapark yapılabilmesi için Hayvanat Bahçesi Yenileme Alanına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Danıştay 14. Dairesi tarafından iptal edildi. Yüksek mahkemenin gerekçesinde, hayvanat bahçesinin yıkılıp yerine yapılmasının önünü açan Bakanlar Kurulu kararında, ‘yenileme’ adı altında üzerinde yenilenecek herhangi bir yapının bulunmadığı 188 hektarlık çok geniş bir alanın yenileme alanı olarak ilan edildiği vurgulandı. Toplamda 29 hektarlık hayvanat bahçesi Bakanlar Kurulu tarafından ‘yenileme alanı’ ilan edilerek Ankapark yapılabilmesinin önü açılmıştı.
‘YAPILAŞMAYA AÇILAMAZ’
Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “29 hektarlık hayvanat bahçesinin yenilenmesi bahane edilerek, Ankapark yapmak için 217 hektarlık AOÇ Hayvanat Bahçesi yenileme alanı alınmak istenmiştir. Ancak Danıştay buna ‘dur’ dedi. Karar, hukuku yanıltmaya çalışan Melih Gökçek’e verilmiş çok önemli bir yanıttır. Danıştay’ın verdiği kararla, Gökçek’e, 188 hektarlık alanı yapılaşmaya açamazsın, demir yığınına çeviremezsin, Ankapark yapamazsın’ denilmiştir.” ifadelerini kullandı.