Güncelleme Tarihi:
ALTINDAĞ Belediyesi, restorasyonunu yaparak müze haline getirdiği ‘Ulucanlar Kapalı Cezaevi’nin ardından, geçtiğimiz yıl başladığı Yarı Açık Cezaevi’nin de çalışmalarını tamamladı.
Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Ulucanlar, Ankara’ya ve insana yapılmış bir yatırım” dediği ve yapılan restorasyon çalışmaları sonrasında ‘kültür merkezi’ haline gelen Yarı Açık Cezaevi’nin kapıların ilk kez Ankara Hürriyet’e açtı. Yakın tarihe kadar mahkumların yer aldığı Yarı Açık Cezaevi’ni bir yıl gibi kısa bir sürede tamamladıklarını anlatan Tiryaki, “Yarı Açık Cezaevi, bir hafta on güne kadar bitecek. Bütün Ankara’nın kullanabileceği bir mekan olacak ve bayramdan sonra halkın kulanımına açacağız” dedi.
Aslına uygun restore edildi
Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ni geçtiğimiz bir yıl içinde ziyaret eden kişi sayısının 120 bini aştığını belirten Tiryaki, projenin ikinci etabı olarak gösterdiği Yarı Açık Cezaevi bölümünde ise çok sayıda kültürel etkinliğin bir arada gerçekleşeceğini ve ziyaret sayısının artacağını söyledi. İnsanların kültür yatırımlarını çok önemsemediğinden yakınan Tiryaki, “Müze kısmı ziyaret amaçlı kullanıldı. Asıl kullanılacak yer Yarı Açık Cezaevi bölümü olacak. Her türlü malzeme korunarak aslına uygun şekilde restore edildi. Mobilyaları özel tasarım hazırlanan Yarı Açık Cezaevi, kültür sanat merkezi olarak faaliyet gösterecek. Ulusal ve uluslararası önemli toplantılara ev sahipliği yapacak” diye konuştu.
Turist sayısı 5 milyon olmalı
İstanbul ve Avrupa’da, ‘Ulucanlar’ gibi bir örnek olmadığının da altını çizen Tiryaki, “Hamamönü ve Ulucanlar’ın ardından yeni bir restorasyon projeniz var mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Bizim yaptığımız aslında çok cüzi bir iş. 50-60 yıldır kimse yapmadığı için ön plana çıktı. Keşke bu çalışmalara 50 yıl önce başlansaydı da biz şimdi devam ettiriyor olsaydık. Bugün Ankara’ya gelen 200 bin turist sayısı, en az 5 milyon olması lazım. Beş milyon turist gelse Başkent’in havası değişir. Bazı Başkentler’e 30 milyon turist geliyor.
Ankara’da müthiş potansiyel var
Biz Ulucanlar’ı almak için iki yıl uğraştık. Ankara’da yenilenecek daha çok doku var. Sadece Altındağ Belediyesi’nin yapacağı iş değil. Kalesi’nden tutun, Yahudu Mahallesi’nden Sakarya Mahallesi kale ve etekleri buralar yapıldığı takdirde müthiş potansiyel var. Camiler hanlar hamamlar perişan durumda. Ancak Türkiye’de belediyelerin bu işlerle ilgilendiği yok. Eski bina bırakılıp yeni apartmana geçilmez. Bu mantıktan kurtulmak lazım.”
30 atölyeli Sanat Sokağı
ULUCANLAR Cezaevi Restorasyon projesinin ikinci etabı olarak nitelendirilen Yarı Açık Cezaevi, 500 kişilik restoran, cezaevi döneminden günümüze kadar korunan 200 kişilik sinema salonu, farklı büyüklüklerde dört adet toplantı salonu, kafe, meydan ve 150 araçlık açık otoparktan oluşuyor.
Kültür Merkezi’ne dönüştürülen alan içinde ayrıca, toplam 30 atölyenin yer aldığı bir de Sanat Sokağı bulunuyor.
Kapılarını Ankara Hürriyet’e açtı
ALTINDAĞ Belediyesi’nin yapımını tamamladığı toplam 20 bin metrekarelik Yarı Açık Cezaevi alanını ilk kez Doğan Yayın Holding Ankara Temsilcisi Barbaros Muratoğlu, Hürriyet Gazetesi Bölge Koordinatörü Yaşar Sökmensüer ve Ankara Hürriyet Haber Koordinatörü Deniz Gürel gezerek, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’den bilgi aldı.
Fotoğraflar: Oğuz DEMİR