Ulaşımda sıkıntılı gün

Güncelleme Tarihi:

Ulaşımda sıkıntılı gün
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2010 00:00

Başkent’te toplu taşıma ücretlerinin mahkeme kararıyla 2003 fiyatlarına indirilmesinin ardından minibüs ve otobüslerin kontak kapatma eylemi beklendiği gibi büyük bir kaosa neden olmadı. Ancak Ankaralılar bazı bölgelerde zaman zaman ulaşım sıkıntısı yaşadı.

BAŞKENT’te toplu taşıma ücretlerinin mahkeme kararıyla 2003 fiyatlarına indirilmesinin ardından endişeyle beklenen minibüs ve otobüs eylemi bazı bölgelerde Ankaralılar için zor geçse de, büyük kaos yaşanmadı.
Halk otobüslerinin ve minibüslerin saat 10.00’a kadar kontak kapatıp eylem yaptığı Başkent’te bazı vatandaşların işlerine geç kalmalarına rağmen, özellikle ana arterlerde büyük sıkıntılar yaşanmadığı gözlendi. Minibüs duraklarının bulunduğu ve her saat yoğun olan Güvenpark, saat 10.00’a kadar bomboş kalırken, 10.00’da minibüsçülerin eyleminin bitmesiyle yeniden alışılmış mesaisine döndü.

Eylemin ardından Başkan Gökçek pik saatler dışında sefer sayısının yarıya düşeceğini açıklarken, minibüsçüler ulaşım ücretlerini açtığı davayla yarı fiyatına düşüren TÜDEF’in önünde ikinci bir eylem yapacaklarını söyledi.

Sıkışık trafik işe giden vatandaşa eziyet oldu

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek pik saatlerde toplu taşımada taşıt azaltmasına gidilmeyeceğini belirterek, “Saat 07.00-10.00 ve 17.00-19.30 dışında kalan otobüs, metro ve Ankaray seferlerini yarıya indiriyoruz. 20 dakikada bir sefer varsa 40’a çıkacak. Yarım saatte bir otobüs varsa, saatte bir olacak. Biz de bu kararın ardından dayanmaya çalışıyoruz” dedi.

Halk otobüsleri ve minibüslerin dün sabah saat 10.00’a kadar kontak kapatmasıyla ilgili, “Trafik sıkışıktı, vatandaşa eziyet oldu” değerlendirmesini yapan Gökçek şunları söyledi:

Herkes elini vicdanına koyup karar versin

“Toplu taşıma fiyatlarının mahkeme kararıyla 2003 fiyatlarına dönmesi anlaşılır gibi değil. 2003-2010 arası toplam enflasyon artışı yüzde 124 olmuş. Biz çoklu biletlere aynı sürede yüzde 66, öğrenciye yüzde 83, bazı tekli biletlere yüzde 105 zam yaptık. Yani enflasyonun hep altında kaldık. Minibüsler de bu süre zarfında toplam yüzde 100-105 oranında zam yapmış.
Buna karşın; lastik yüzde 148, motorin yüzde 146, memur maaşı yüzde 190, asgari ücret yüzde 155, 1/4’ündeki avukat maaşı yüzde 140, daire başkanının maaşı yüzde 159, hemşirenin yüzde 169, 8/1’indeki hakimin maaşı yüzde 224, gazete fiyatı da yüzde 150 artmış.

Geçen sene Hazine’den 54 trilyon aldık, bunun 41 trilyonu sadece otobüsler için sübvanse edildi. Tablo bu. 13 trilyonla memur maaşı mı ödeyelim, cari harcama mı yapalım, asfalt mı dökelim, yatırım mı yapalım? Herkes elini vicdanına koyup karar versin.”

Kontak eylemine karşı taksi dolmuş

HALK otobüsleri ve minibüslerin kontak kapatma eylemi yaptığı sabah saatlerinde Etimesguta bağlı Eryaman’da çok büyük bir yoğunluk yaşanmadı. Vatandaşların bir kısmı ulaşımlarını yasak olmasına rağmen taksi dolmuşla, bir kısmıysa özel araçlarıyla sağladı.Özel araçlarıyla yola çıkan vatandaşlar, trafik yoğunluğunun artmasına sebep olurken, bu yoğunluk zaman zaman Sincan ilçesine de yansıdı.

Güvenpark’ta sıkışıklık vardı

GÜVENPARK’taki otobüs hareket noktasında eylem nedeniyle uzun kuyruklar oluştu. Ayrıca Çankaya’nın ana arterlerinde, özel halk otobüsü ve minibüslerin sefere çıkmamasından kaynaklanan trafik sıkışıklıkları yaşandı. Trafikte her zamankinden daha çok otomobil olduğu gözlendi. Minibüs ve özel halk otobüslerinin eylem saati olan 10:00’a yaklaşılırken Keçiören’de trafik sıkışıklığı yaşandı. Ulus ve civarında trafik problemi yaşanmazken, bazı vatandaşlar işlerine geç kaldıkları için şikayet etti.

Vatandaşlardan özel araç desteği

HALK otobüsleri ve minibüslerin saat 10.00’a kadar kontak kapattığı Dikmen’de bazı duraklarda zaman zaman yoğunluk yaşandı.
Özellikle Dikmen Caddesi’nden Kızılay’a giden vatandaşlar kimi zaman tıklım tıklım otobüslere binmek zorunda kaldı. Öveçler 2. ve 4. Caddelerde de belediye otobüslerinin dolu geçmesi dikkatlerden kaçmadı. Sokullu Mehmet Paşa Caddesinde, özel aracıyla Kızılay istikametine giden bazı duyarlı vatandaşlar otobüs durakları önünde bekleyen vatandaşları araçlarına aldı.

SONUÇ ALAMAZSAK EYLEMLERE DEVAM

SONUÇ alamadıkları takdirde eylemlerine devam edeceklerini belirten Ankara Minibüsçüler Odası Başkanı Hacıbekir Gani, “Vatandaştan çok sayıda tepki telefonu aldık. İnsanlar trafiğe özel araçlarıyla çıkmak zorunda kaldı ya da işe saat 10:00’dan sonra gitti. Trafik kilitlendi” diye konuştu.

Minibüslerin, toplu taşımanın vazgeçilmez unsuru olduğunun altını çizen Gani, “Umarız bu hafta bir sonuç alırız. Sonuç alamazsak Tüketici Dernekleri önünde eylem yapmaya hazırlanıyoruz. Fiyatların altı yıl önceye çekilmesi bizi mağdur etti. Türkiye, akaryakıtın en pahalı olduğu ülke. Akaryakıt bu kadar pahalıyken, biz insanları nasıl ucuza taşıyalım?” dedi.

Başkentli trafiğe özel aracıyla çıktı

ANKARA’da pazartesi ve cuma günleri trafik yoğunluğunun genel olarak arttığını ifade eden emniyet yetkilileri, vatandaşların toplu taşım araçlarında sıkışıklık olacağı beklentisiyle kendi özel araçlarıyla trafiğe çıkma eğiliminde olabileceklerini söylediler. Yekililer ayrıca, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Ankara’da çeşitli etkinlik ve basın toplantılarının yapıldığını, bunların da özellikle ana arterlerde trafik yoğunluğunu arttırdığını kaydettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!