Güncelleme Tarihi:
Avrupa Birliği’nde siber güvenlik politikalarını belirleyen Avrupa Siber Güvenlik Koruma İttifakı-European Cyber Security Protection Alliance (CYSPA), Ankara’da toplandı.
İttifakın tek Türk üyesi olan Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret (STM) öncülüğünde düzenlenen toplantıda, Avrupalı ve Türk uzmanlar siber saldırılardan korunmak için çözüm önerileri sundu. Dünyanın sınırı olmayan bir siber tehdit sahasında olduğunu belirten konuşmacılar, bu tehditlerle mücadele için birlikteliğinin gerekliliğini vurguladı. Siber saldırıyla mücadelenin zor olduğuna dikkat çeken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Tayfun Acarer, “Data trafiğimiz 4 yılda 4.4 kat arttı. Mobil internet trafiği ise 4 yıl içinde 26 kat arttı. Bugün çevremizdeki birçok şey çevremizle iletişim halinde. Önümüzdeki 2 yıl içinde en stratejik konu siber güvenlik olacak. Son 2 yılda üretilen data insanlığın şu ana kadar ürettiği datadan daha fazla. Bu datalara yönelik siber saldırılar ne kadar kolaysa savunma da o kadar pahalı ve zor. Günde 1,5 milyon kişi siber saldırılara maruz kalıyor. Ucuz bir virüs, milyonlarca dolarlık savaş uçağından daha fazla zarar veriyor” diye konuştu.
ÇÖZÜM BİLGİ GÜVENLİĞİ
Savunma Sanayii Müsteşarlığı Elektronik ve Radar Sistemleri Daire Başkanı Mustafa Şeker ise yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
“Artık bireysel saldırıların ötesinde kurumlara saldırılar oluyor. Klasik güvenlik anlayışının ötesine geçmek gerekiyor. Çok uzaktan bilgiye ulaşabilmek çağımızın ihtiyacı. Teknoloji bize ciddi kolaylıklar getiriyor. Ama sizin ulaştığınız yere hackerlar da ulaşıyor. Buradaki bir çözüm her şeyi kapatmak. Mesela TSK böyle yapabiliyor. Çözüm bilgi güvenliği.”
STM Genel Müdürü Davut Yılmaz da siber tehditlerin çok geniş bir yelpazeyi kapsadığını belirterek, “Siber alandaki saldırılar, gerçek hayattaki bir terör eylemi kadar yıkıcı olabilir. Bu savaş meydanındaki düşman hem bize hem geleceğimize zarar vermek istiyor” dedi.
10 ÜLKEDEN 17 ORTAK
Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı’nın Bilgi ve İletişim Teknolojileri Çağrısı’na teklif edilen CYSPA, çalışmalarını Avrupa Güvenlik Organizasyonu koordinatörlüğünde yürütüyor. Türkiye dahil 10 farklı ülkeden (Belçika, İtalya, İspanya, Fransa, Birleşik Krallık, Portekiz, Almanta, Hollanda, Romanya) toplam 17 ortak ve 4 danışman kuruluşun yer aldığı proje amacı ise; siber alanı korumak için Avrupa genelinde bir strateji belirlemek. CYSPA, katılımı özendirmek ve bilgi paylaşımında bulunmak için İtalya, Almanya, Hollanda, Fransa ve İngiltere’de de toplanmıştı.