Uçuş okuluna 6 aylık rötar

Güncelleme Tarihi:

Uçuş okuluna 6 aylık rötar
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2015 01:11

Başkent’te kurulan Seğmen Uçuş Okulu, bürokrasiyi aşamadı. Milyonlarca lira yatırım yapan şirketin Genel Müdürü Hasan Sarıdağ, “Bürokrasi nedeniyle 6 aydır başlayamadık. Engelleyici bir tavırla karşı karşıyayız, destek bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Hürriyet’in geçtiğimiz yıl “Uçuran destek” manşetiyle duyurduğu, helikopter ve uçak pilotlarının yetişmesi için Güneydoğu Havacılık’ın ASKİ’nin de desteğiyle Başkent’e kazandırmaya çalıştığı “Seğmen Uçuş Okulu” bürokrasiye takıldı.
Güneydoğu Havacılık, geçtiğimiz yıl okulun kurulması için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Milli Eğitim Bakanlığı’na resmi başvuru yaparak sertifikalarını aldı. Şirketin Genel Müdürü Hasan Sarıdağ, Gölbaşı Yavrucak mevkisinde, eğitimlerin verileceği bina, pist ve hangarın yanı sıra 3’ü gyrocopter 4’ü uçak olmak üzere toplamda 9 adet hava aracı hazırlanarak yapılan milyonlarca liralık yatırımın beklediğini, 6 aydır uçuş yapamadıklarını söyledi. SHGM’nin mevzuat boşluğuna denk geldiklerini ifade eden Sarıdağ, şöyle konuştu:
“Biz bu alanı ‘hava parkı olarak ilan edin’ diye müracaat ettiğimizde yaklaşık 1 sene oyaladılar ve ocak ayında bir genelge yayınladılar. Bu genelge şartlarının yerine getirilmesi halinde havaalanı yapımının bile zor olduğu, hiçbir dayanağı olmayan istekler mevcuttu. Biz mesafe katetiğimiz için itiraz etmeksizin yerine getirelim dedik.

MÜZEDEN BİLE GÖRÜŞ ALDILAR

Haberin Devamı

Ankara Valiliği’nden, İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nden, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden, Gölbaşı Belediyesi’nden, Jandarma İlçe Komutanlığı’ndan Emniyet Müdürlüğü’nden görüşleri alıp SHGM’ye verdik. Ancak onlar bu kez de DHMİ, Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı Genelkurmay Başkanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden görüş sordu. Şimdi o görüşlerin gelmesini bekliyoruz. Uçuş yapmak istediğimiz bölge, eğitim alanı olarak belirlenmiş bir bölge. Biz de aynı yeri kullanmak istiyoruz. Bürokrasiye takıldık, kendilerine sorarsanız ‘görüş bekliyoruz’ diyorlar.

ENGELLEYİCİ BİR TAVIR VAR

Oraya bir yıl önce zaten gidip ‘bunu yapıyorum’ dedim, tavsiyede bulundular. Oradan gelecek bir görüş ‘benim için uygun değildir’ ifadesi içerdiğinde biz ne yapacağız, milyonlarca lira yatırım yaptık. Bizim amacımız gençliğe havacılığı sevdirmek, öğrenci yetiştirerek büyük havayolu şirketlerini beslemek. Okulumuz bitti, yetkilerimiz tamamlandı, personellerimizin eğitimini ve istihdamını sağladık ama uçuşlara başlayamadık. Amacımıza uygun muamele görmüyoruz, aksine engelleyici bir tavırla karşı karşıyayız. ASKİ’nin teşvikleri ve desteğiyle önemli bir yol katettik. Diğer kurumlardan da destek bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Uçuş okuluna 6 aylık rötar

1930’LARDA UÇAK SATAN TÜRKİYE ŞİMDİ EĞİTİM BİLE VEREMİYOR’

Genel Müdür Hasan Sarıdağ, “Birçok üniversite pilot yetiştirmek üzere yurtdışına öğrenci göndermeye çalışıyor. Maliyeti 80-100 bin dolar arası. Biz bunu memleketimizde yapmak istiyoruz. Sadece THY’nin yıllık 500 pilota ihtiyacı var. Bunu Türkiye’de karşılayacak eğitim altyapısı yok. 1930’larda birçok ülke havacılıkla henüz tanışmamışken, uçak yapıp yurtdışına satan Türkiye’de şimdi eğitim veremiyoruz. Bu bir ayıptır. Sektörün önünü açmak lazım. THY’nin büyümüş olmasıyla havacılığı gelişmiş sanıyorlar. Yolcu sayısı ve uçak sayısı artmış olabilir. Bugün havayollarında çalışan yabancı pilot sayısı yaklaşık 600’dür. Bine yakın teknisyen var. Ama okul sayımız, öğrenci sayımız artmıyor. Herkes alt tarafı kapatmış, üstteki makyaja bakılıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!