Güncelleme Tarihi:
Ulus Rüzgarlı Caddesi’ndeki yol kenarı ücretli otoparkları protesto ederken 21 yaşındaki Mehmet Karagöz’ün otoparkçılar tarafından öldürülmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi, araç parklarını ücretsiz hale getirildi. Ankara Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan 200 kişilik polis ve zabıta timi de Başkent’in cadde ve sokaklarını gezerek, araçlarını yol kenarına park eden vatandaşlardan park ücreti alınıp alınmadığını denetledi. Büyükşehir birçok yerde ‘ücretli otopark’ tabelalarının üzerine ‘ücretsiz’ yazısı yapıştırırken bazı caddelerde ise hala ücretli otopark ve tarife levhalarının asılı olduğu görüldü. Ücretsiz otopark uygulamasının ilk gününde Ankara Hürriyet de başta Rüzgarlı Caddesi olmak üzere kentin birçok bölgesine giderek esnaf ve vatandaşlarla görüştü. Ankaralılar, uygulamanın geç kalınmış ama yerinde bir karar olduğunu belirtirken, eski otoparkçılar ise bazı bölgelerde vatandaşlara göz dağı verdi. Talatpaşa Bulvarı’nda eski otoparkçılar işsiz kaldıklarını söyleyerek, ‘hırsızlık yapabilecekleri’ imasında bulunurken, Kumrular Sokak’ta ise eski otoparkçılar araçlarını yanlamasına park ederek, vatandaşların park etmesini zorlaştırdığı iddia edildi.
SIKI ŞEKİLDE DENETLENMELİ
Geçtiğimiz hafta otoparkçı kurşunuyla hayatını kaybeden Mehmet Karagöz’ün yasını tutan Rüzgarlı esnafı uygulamanın geç kalınmış bir karar olduğunu söyledi. Karagöz’ün acısını hala yaşadıklarını kaydeden esnaf “Ateş düştüğü yeri yaktı” derken, sıkı bir denetim olmadığı taktirde, değnekçilerin yine cadde ve sokaklara çıkarak ‘otopark ücreti’ adı altında sürücülerden haraç toplayacağını savundu. Otopark ücreti konusunda en çok tartışma yaşanan yerlerden biri olan Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servisi önünde de vatandaşlar araçlarını rahatlıkla park ederek hastaneye gitti. Acil Servis’e yakınını getiren Recai Alkan, “Yanlış bir uygulamaydı zaten. Acile hasta getiriyoruz, değnekçi ücret için yakamıza yapışıyordu. O sinir ve telaşla bir de değnekçilerle uğraşmak zorunda kalıyorduk” dedi.
MİSAFİR ÜCRET ÖDÜYORDU
Uygulamayı değerlendiren Çukurambar 1245. Cadde sakinlerinden Orhan Kılınç, “Gayet güzel oldu. Burada bütün vatandaş eziyet çekiyordu. Sitenin otoparkı yetersiz olduğu için misafirlerimiz geldiğinde aracını caddeye park edip, otoparka ücret ödüyordu. Eşimiz dostumuz otopark yüzünden ayağını kesmişti.. İnşallah uygulama bu şekilde devam eder” diye konuştu.
'VEDALAŞIP GİTTİLER'
Bahçelievler 3. Cadde’de esnaflık yapan Koray Ercan da uygulamayı olumlu karşıladığını kaydetti. Uygulamanın ardından caddelerin sessizleştiğine dikkat çeken Ercan şunları söyledi:
“Araç satın aldığımızda devlet tarafından bir vergi alınıyor. Tekerlek döndükçe de vergi ödüyoruz. Araba durunca da otopark parası veriyoruz. Bence ücretsiz olması çok iyi oldu. Otoparklarda çalışan arkadaşlar bir gün önceden gelip Allahaısmarladık diyerek vedalaşıp gittiler.”
VALEYE GÜN DOĞDU
Tunalı Hilmi Caddesi’nde ismini vermek istemeyen bir esnaf ise şöyle konuştu:
“Otoparkçılar bazı yerlere duba koyuyorlardı. Sabah geldiğimizde bu dubaların kaldırıldığını gördük. Levhalardaki yazıların yapıştırılması çok iyi olmuş. Ben buradaki boşluğun vale diye mekanlarda çalışan arkadaşlara yaracağını düşünüyorum. Otoparkçılar gitti ama mekanların valelerine gün doğdu. Müşterisi mekana geldiğinde arabayı alıp, getirip yine buraya park edecek. Adamdan çıkarken yine bahşiş adı altında para alacaklar. Bunun da engellenmesi gerekli.”
GASP SUÇUNDAN İŞLEM YAPILACAK
Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı 33 resmi ekip, 30 yunus timi, 13 motorsikletli trafik ekibi, 20 güven timi olmak üzere toplam 170 personel ile Büyükşehir Belediye zabıtasınca oluşturulan toplam 30 kişilik 10 ekip dün Ankara’nın cadde ve sokaklarında denetim yaptı. Ekipler, özellikle daha önce otopark olarak kullanılan cadde ve sokakları mercek altına alarak denetimlerini sürdürürken, araçlarını parkeden vatandaşlar ile esnafa ücret isteyen olup olmadığını sordu. Ankaralılardan otopark ücreti adı altında para isteyenlerle ilgili ‘dolandırıcılık ve gasp’ suçundan işlem yapılacağı belirtildi.
TEHDİT ETTİLER
Talatpaşa Bulvarı’ndaki yol üstü ücretli otoparklarının eski çalışanları ise ücretsiz uygulamayla işsiz kaldıklarını savundu. Hırsızlık yapmak zorunda kalacaklarını söyleyen çalışanlar, “Cezaevinden çıkalı bir yıl oldu. Burada çalışıyorduk. Çoğumuz madde bağımlısıydık. Her şeyi bırakıp, buralarda çalışmaya başladık. Burayı ücretsiz yaptılarsa belediye bize iş versin. Çalışmazsak eve aç gideceğiz. Ya hırsızlık yapacağız, ya gidip torba tutacağız. Sonra adam gasp edince ‘neden gasp ettiniz’ diye soruyorlar” dedi.
GÖZDAĞI İDDİASI
Öte yandan Cihan Haber Ajansı’nın haberine göre, önceden yol kenarlarını otopark olarak işleten kişilerin yol kenarlarından ayrılmadığı iddia edildi. Kumrular Sokak’ta bir vatandaş eski otoparkçının kendisine, “15 gün sonra otoparklar yine ücretli olacak. Otoparkların koordinasyonu ANFA’ya verilecek ama biz işleteceğiz. Yine bizimle muhatap olacaksınız” dediğini savundu. Kumrular Sokak’ta iş yeri bulunan vatandaşlar, sabah saatlerinde her zaman park ettikleri yol kenarlarına geldiklerinde bazı araçların enine park edildiğini gördü. Vatandaşlar, 155’i arayarak şikayette bulundu.
GÖKÇEK: REFERANDUM OLABİLİR
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, dün itibariyle ücretsiz hale getirilen yol kenarı otoparklarla ilgili olarak, “Ücretsiz olması konusunda sıkıntı yaşandığı taktirde referandum yaparız” dedi. Radyo Trafik Ankara’nın konuğu olan Gökçek, dinleyicilerin sorularını yanıtladı, ücretsiz otoparklarla ilgili ise şu açıklamalarda bulundu:
“Şahsımı ilgilendiren bir olay da var. Arkadaşımın başına geldi, bizzat bana anlattı. Aracını park ediyor, otoparkçı 10 TL istiyor, arkadaşım ise ‘Park ücreti 5 TL, neden 10 TL istiyorsun’ diyor, ‘Abi, 5 TL’yi de Melih beye götürüyoruz’ diyor, düşünebiliyor musunuz şerefsizliği. Öyle iddialarla karşı karşıya kalıyorsunuz ki, ezilip kalıyorsunuz. Orada ki çalışan netice itibariyle kimliği belli olmayan, sigortası olmayan sarı çizmeli Memet ağa. Kalkıp söyleyince de dilden dile kulaktan kulağa dedikodu oluyor.
BELTAŞ İŞLETEBİLİR
Ücretsiz uygulamayı yapalım, vatandaştan şikayetler çoğalırsa (değnekçiler) bir referandum yapmamız lazım, halkın görüşüne sunarız. Belediye Meclisi’nde referandum için bir karar alırız, referandum sonucunu Belediye Meclisi değerlendirir. Park yapmış olduğumuz bölgelere 50-60 sandık koyarız, halkı oylarını kullanmaları için davet ederiz. 50-100 bin kişi katılır, o Ankara’nın genel havasını yansıtır. Bakalım belki de şikayet olmayacak, rahatlayacaklar. Olmazsa zaten sorun bitmiştir. Halk kendisi seçecek. Kesinlikle tek tek ayrı ayrı işletmelere vermemiz söz konusu değil. Dünyada ya belediyeler kendileri işletiyor ya da tek bir firma ile işletiyor. Eğer tek bir işletme söz konusu olursa ANFA’nın işletmesi veya belki belediyenin BELTAŞ şirketine bu görevi veririz, tek başına sadece trafik işine bakar.
SİYASİ MENFAATİ OLAN BİR GRUP YAPTI
Rüzgarlı’da ise üç ayrı otopark grubu varmış, ben bir tane sanıyordum. Esnaf geliyor sabah bir grubu dövüyor. Birileri milleti toplaya toplaya yukarı doğru geliyor, işletmecilerin üzerine gelince, onlar da tabancayı çekince pırıl pırıl bir çocuğu vuruyorlar. Yüreğimiz felaket bir şekilde yandı. Allah ailesine sabır versin, mekanını cennet etsin. Bunlara mafya diyorsun, mafya denilen adamın üstüne birileri, birilerini toplayıp yönlendiriyor. Polis çağırsana, karşındakine mafya diyorsan sana karşı tavrı ne olur. Burada tahrik mekanizmasını işleten birileri var. Bu esnafı tahrik eden kim bunları bulmak lazım. Bana göre bundan siyasi menfaati olan bir grup yaptı. Hükümetin aleyhine olsun, Melih Gökçek’in aleyhine olsun diye tahrik ettiler. Masum esnafla ilgili iddiam yok. Bu toplu hareketi organize eden bir elebaşı var. Yürekler yandı, kötü bir hatıra kaldı.”