Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 00:00
Ankara Sigara Bırakma Merkezleri Platformu’nun çalışması, 31 Mayıs Dünya Sigarasız günü öncesinde, ücretsiz destek tedavisinin olumlu sonuçlarını ortaya koyarken, tehlike sinyallerini de verdi.
SİGARA kullananlara ücretsiz ilaç ve destek tedavisi sağlanmasının tiryakiler üzerinde olumlu etki yaptığı, bu alışkanlıklarını bırakmalarına büyük katkı sağladığı belirlendi.
Ankara Sigara Bırakma Merkezleri Platformu’nun (ASBMP) çalışması, bugünkü Dünya Sigarasız Günü öncesinde, ücretsiz destek tedavisinin olumlu sonuçlarını ortaya koyarken tehlike sinyalleri de verdi.
Ankara’daki 16 sigara bırakma merkezinin oluşturduğu Sigara Bırakma Merkezleri Platformu’nun geçen yılın Ağustos-Aralık ayları arasında gerçekleştirdiği proje kapsamında, uygun katılımcılara ücretsiz vareniklin veya bupropiyon verildi. Bazı hastalara da farklı preparatlar halinde nikotin içeren nikotin replasman tedavisi uygulandı.
Yaş 13’e kadar düşüyor
Araştırmaya katılanların sigaraya ortalama 17 yaşında başladığı, bazı hastaların bu alışkanlığı edinme yaşının 13’e kadar indiği belirlendi. Hastaların günde ortalama 22 adet sigara tükettiği, bunun 38’e kadar çıktığı da saptandı.
Katılımcıların sigaraya başlama nedenlerinin başında özenti geldiği, sigarayı bırakmayı daha önce deneyenlerin yaşadıkları en büyük güçlüğün ise sinirlilik olduğu tespit edildi. Proje katılımcılarının 1. ay sonunda sigara bırakma oranları yüzde 72 iken, 3., 6. ve 9. aylarda bu oranlar sırasıyla yüzde 66, 60 ve 58 olarak belirlendi.
Gençler için tehlike
Koordinatörlüğünü Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik’in yaptığı ASBMP’nin yürüttüğü çalışmanın değerlendirmesinde, özellikle gençlere yönelik tehlikelere dikkat çekildi.
9 ayda yüzde 58 başarı
Öte yandan, çalışmaya katılanların sigara bırakma oranları incelendiğinde, ilk 9 ayda ulaşılan yüzde 58’lik bırakma oranı ile dünyanın birçok ülkesinde ulaşılan başarı oranlarının üzerine çıkıldığı belirtildi.