Güncelleme Tarihi:
Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bünyesinde yer alan Ankara Sanayi Odası Sürekli Eğitim Merkezi (ASO-SEM), Kolejli İş İnsanları Derneği (KİD) iş birliği tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği’nin (AB) finansmanını sağladığı ‘Bireysel ve Mesleki Becerilerin Artırılması Yoluyla NEET’lerin İstihdam Edilebilirliğinin Teşvik Edilmesi’ programı önceki gün ASO-SEM’de başladı. Proje ile, 18-29 yaş arasında eğitim görmeyen ve bir işte çalışmayan 100 kadın kursiyere, ‘aşçılık’, ‘yönetici asistanlığı’ ve ‘perakende satış elemanı’ alanlarında mesleki eğitimler veriliyor. Yaklaşık iki ay ile dört buçuk ay arasında eğitim alacak olan kursiyerler, eğitimlerinin ardından da üç aylık staj görecek. Bu süreçte kursiyerlere günlük 10 Euro destek verilecek, başarılı 20 kursiyer ise eğitim sonunda Avrupa’da eğitim görme imkânı yakalayacak. Kadın iş gücünü ve istihdamını artırmak amacıyla projeye sadece kadınları dahil ettiklerini belirten ASO 1. OSB Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Tütek, özetle şunları söyledi:
20 KURSİYER AVRUPA’YA DA GİDECEK
“Aslında, AB’den bu projeyi alan Kolejli İş İnsanları Derneği, ASO-SEM ise uygulayıcı. ASO-SEM olarak kursiyelere çalışacağı işte minimum beş yıl tecrübe sahibi olacağı eğitimi üç-dört ay gibi kısa bir süre içerisinde vermeye çalışıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bu projede, kadınların istihdamına katkı sunmak ve iş gücünü teşvik etmek istedik. Çünkü, kadınların iş hayatında görünürlüğünü, varlığını daha da artırmamız gerekiyor. Bu sebeple, 18-29 yaş arasında, eğitim görmeyen ve bir işte çalışmayan 100 kadın kursiyerimize aşçılık, yönetici asistanlığı ve perakende satış elemanı alanlarında mesleki eğitimler verilecek. Bu eğitimler, yaklaşık iki ay ile dört buçuk ay arasında sürecek. Sonrasında üç aylık bir staj dönemleri olacak ve başarılı 20 kursiyer de, bir hafta boyunca Avrupa’da eğitim görme imkânı yakalayacak. Hem şehir dışından hem de Ankara’nın çeşitli yerlerinden yoğun bir katılım gerçekleşti. Bu yüzden oldukça mutluyuz. Gelen kursiyerlerimiz burada da konaklayabiliyor. ASO-SEM’de yaklaşık 46 oda bulunuyor. Kursiyerlerimize sadece eğitim alanında değil pek çok alanda kapılarımızı açıyoruz.”
KURSİYELERİN YÜZDE 100’ÜNE İSTİHDAM
Eğitimlerini tamamlayan kursiyerlere yüzde 100 istihdam sağlanacağını belirten Kolejli İş İnsanları Derneği Başkanı Mehmet Ali Ertuğrul ise “Aslında projede 90 genç diye yola çıktık fakat Cumhuriyeti’mizin de 100’üncü yılını kutladığımız için bu sayıyı 100’e çıkarttık. Projede kursiyerlerin yüzde 40’ı kadın olacaktı fakat pozitif ayrımcılık yaparak tamamını kadın kursiyerlere çevirdik. Deprem bölgesinden gelen katılımcılara da her anlamda öncelik sağladık. Bu projede verilecek olan eğitimler gençlerimiz için oldukça önemli. Ülkemiz genelinde 46 tane okulumuz ve üniversitemiz var, geniş bir camiayaya hitap ediyoruz. Bizim hedefimiz dernek olarak eğitimini tamamlayan kursiyerlerimizin yüzde 100’ünü istihdam etmek” dedi.
İSTİHDAM KAPISI OLACAĞINI DÜŞÜNDÜM
Eğitim için Bursa’dan Ankara’ya gelen kursiyer Rümeysa Dilan Çalışkan (25), “Aşçılık eğitimi için Ankara’ya geldim. Bizler için çok iyi girişim fırsatı, istihdam kapısı olacağını düşündüm ve gerçekleştirilen mülakatlar sonrası eğitime çağrıldım. 590 saatlik bir eğitimin ardından üç aylık bir staj süreci olacak. Eğitimlerde başarı sağlayan 20 kursiyer yurt dışına eğitime gönderilecekmiş, inanılmaz bir imkân, burada olduğum için oldukça mutluyum” dedi.