Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2008 01:07
METABOLİK sendrom Türkiye’de 20 yaşın üzerindeki her üç kişiden birini tehdit ediyor.
Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selda Demirtaş, "Şeker hastalığı, kan yağlarında bozulma, tansiyon yüksekliği ve obezite kriterlerinden 3’ünün bir arada bulunduğu metabolik sendrom bir süre sonra kalp krizi, inme gibi ölümle sonuçlanabiliyor" dedi.
Metabolik sendromun çok belirgin bir bulgu vermediği için gizli seyreden ama sonuçları ölümle kadar gidebilen ciddi bir hastalık olduğunu ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:
Yaşam süresi kısalır
"Gizli şeker ya da diyabet, kan yağlarında bozulma, tansiyon yüksekliği ve obezite kriterlerinin tek başına bile bir kişi için önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu kişilerin yaşam süresi kısalır ya da ani ölümler görülür.
Türkiye Metabolik Sendrom Araştırma Grubu tarafından yapılan "Metabolik Sendrom Sıklığı Araştırması (METSAR)" sonuçlarına göre, Türkiye’de kentsel yerleşimlerde metabolik sendrom görülme sıklığı yüzde 33.8. Son 20 yıl içinde genç nüfusta görülme sıklığı arttı. Türkiye genelinde 20 yaşın üzerindeki her 3 kişiden birinde metabolik sendrom görülmekte.
Tetikleyen etkenler:
Kişinin yaşam şekli ve beslenme alışkanlığı başta olmak üzere çeşitli faktörlerin metabolik sendromu tetikliyor. Giderek hareketsiz bir yaşam biçiminin tercih edilmesi, bilgisayar başında sürekli oturarak uzun süre vakit geçirilmesi, yürümek yerine en yakın mesafelere dahi araçla gidilmesi, spor yapılmaması, metabolik sendromu tetikleyerek risk faktörünü artırıyor. Beslenmeye özen gösterilmemesi, ev yemekleri yerine hazır gıdaların tercih edilmesi, öğün atlanması, stresli ortamlarda çalışılması da metabolik sendrom açısından risk doğuruyor. Evde kişinin kendi yapabileceği kontrollerde, bel çevresinin kadınlarda 80, erkeklerde 95 santimetreden fazla olması, tansiyon değerlerinin 8.5-13.5’tan farklı değerlerde çıkması ve diyabetin belirtileri olan sık tuvalete gitme ve çok su içme isteği halinde kişinin vakit kaybetmeden bir hekime başvurması gerekiyor."