Güncelleme Tarihi:
Sürücülerin uyuşturucu kullanıp kullanmadıkları, mobil uyuşturucu testi ile 3 dakikada ediliyor. Trafikte uyuşturucu denetimine ilişkin düzenlemenin uygulamaya girmesinin ardından, uyuşturucu testi için kullanılan mobil cihazlar ve özellikleri merak konusu oldu. Mobil uyuşturucu testi ithal eden bir firmanın müdürü Şuayip Kahraman, mobil uyuşturucu testlerinin, başta Almanya olmak üzere dünyanın 33 ülkesinde uygulandığını söyledi. Türkiye’de de kullanılan mobil uyuşturucu cihazlarının basit, hijyenik ve güvenilir sonuçlar verdiğini belirten Kahraman şunları söyledi:
TRAFİK VE YOL GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK
“Mobil uyuşturucu testiyle, 3 ila 8 dakika arasında kişinin uyuşturucu kullanıp kullanmadığını, hatta hangi uyuşturucuyu kullandığını da tespit edebiliyoruz. Mobil uyuşturucu testiyle şahsın; esrar, kokain, opiat, canabis, amfetamin, metaamfetamin, ekstazi ve methadone gibi maddeleri tespit edebiliyoruz. Testin öncelikli kullanım amacı trafik ve yol güvenliği sağlamak. Cihaz birçok Avrupa ülkesinde konser, festival gibi kitlesel etkinliklerde de tercih ediliyor. Mobil uyuşturucu test cihazını, hamilelik testi yapan aparatlara benzetebiliriz.”
CAYDIRICI OLACAK
5. Adli Tıp İhtisas Kurulu Başkanı Doç. Dr. Faruk Aşıcıoğlu, trafikte mobil uyuşturucu testi yapılmasının gerekliliğini belirterek, “Trafikteki seyrinden şüphelenilerek durdurulan sürücülerden alkollü çıkmayanların büyük bölümünün uyuşturucu, uyutucu madde veya ilaç etkisi altında olduklarını düşünüyorum” dedi. Yol kenarında yapılacak mobil uyuşturucu testlerinde pozitif sonuç alınması halinde de mutlaka teyit edilmesi gerektiğini vurgulayan Aşıcıoğlu, “Mobil uyuşturucu testi, madde kullananlar için caydırıcı olacak” diye konuştu.
3 BİN 600 TL PARA CEZASI
Trafik Kanunu’nda Mayıs ayında yapılan değişikliğin ardından pilot bölge seçilen Ankara’da trafik polisleri, mobil cihazlarla ya da sağlık kuruluşları aracılığıyla uyuşturucu madde kullandığı tespit edilen sürücülere 3
bin 600 lira cezası uygulamaya başladı. Ayrıca uyuşturucu kullanıp direksiyon başına geçen sürücülerin ehliyetine 5 yıl el konuluyor. Uyuşturucu tespitinde kullanılan mobil cihazla ölçüm yapılmasını kabul etmeyen sürücüye 2 bin lira ceza verilecek, ehliyeti 2 yıl geri alınacak.