Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2008 20:32
UZMANLAR, ramazan ayında ortaya çıkan sağlık sorunlarıyla ilgili olarak uyarılarda bulundu. Uzun süreli aç kalmaya bağlı olarak mide yakınmaları, halsizlik, hazımsızlık ve aşırı kilo alma gibi sorunların baş gösterdiğini belirten uzmanlar, ramazan ayında da üç beyazdan uzak durulması gerektiğine dikkat çekiyor.
Uzmanlar ramazan sofrasında kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olmayacak, uzun sürede sindirilecek, uzun süre tokluk hissi verecek besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, enerjiyi arttırmak için fındık, ceviz, badem gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Uzmanlar, ramazanda dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıklarıyla ilgili olarak şu açıklamaları yaptı:"Aşırı yağlı gıdalardan ve kızartılarak pişirilen, sindirim sistemini yoran ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Kafeinli içecekler idrar söktürücü olduğu için vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Çok salçalı, tuzlu yemeklerden ve salamura besinlerden uzak durulmalıdır. Ramazanda insanlar alışkın oldukları beslenme ritminin dışına çıktığı için yanma, ekşime, ağrı gibi yakınmalar ortaya çıkabilir. Bu nedenle sindirimi kolaylaştıracak pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Uzun süre aç kalındığı için sahur kesinlikle atlanmamalıdır. Sahurda sür, süt ürünleri, peynir, yumurta, sebze ve meyve ile kepekli ekmek iyi tercihlerdir. Orucu açarken sıvı gıda tercihi her zaman için daha uygundur. Orucu bir bardak su ile açtıktan sonra sindirim sistemini yormayacak çorba ile yemeğe başlanabilir. İftarda hazmı kolay besinler, küçük porsiyonlarda tercih edilmelidir. İftar yemeğine küçük bir ara verilebilir. Ana yemekten birkaç saat sonra meyve veya nadiren sütlü tatlı tüketilebilir."