Güncelleme Tarihi:
Keçiören’in marka değerini yükseltme hedefiyle çalışmaları süren Gümüşdere Ihlamur Vadisi projesinde sona yaklaşıldı. Çalışmalarına 2013 yılında start verilen 4 etaplı projenin, Ekim ayı itibarıyla tamamen hizmete açılacağını belirten Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, “Vadimizde vatandaşlara kayık ve gondolla gezinti imkânı sunacağız” dedi. Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ve Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel’e projeyi yerine anlatan Başkan Ak, şunları söyledi:
3 AŞAMALI ISLAH ÇALIŞMASI
“Burada üç aşamalı bir iş yaptık. Birincisi dere yatağının ıslah edilmesiydi ve bu işlemleri Devlet Su İşleri üstlendi. Onlar işlerini bitirdi. İkincisi etrafının ıslâhıydı. Onu da biz yapıyoruz. Üçüncü olarak suyun ıslahı konusu var. O da Büyükşehir Belediye Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) tarafından yapılacak. Kaçak pis suyun giderilmesi ve suyun arıtılması yönündeki çalışmalar yoğun şekilde sürüyor. Bunun üzerine çalışılıyor. Esas çalışma o.
UZUNLUĞU 3 BİN 100 METRE
Üzerinde çalıştığımız alan çayın, 3 bin 100 metrelik bölümü. Çubuk Çayı’nın, Kamil Ocak Mahallesi Fruko yanından başlayarak Atatürk Botanik Parkı bitimine kadar olan bölümü. Sınırımızdan geçen 5 kilometre ama 2 kilometresi Ziraat Fakültesi ve askeri alanda kaldığı için ulaşamıyoruz. Dere üzerine yapılan 9 çelik köprüden Mostar Köprüsü’nün Ramazan’a, Boğaziçi Köprüsü’nün süslemelerinin de Haziran ortasına kadar tamamlanması hedefleniyor.
Ankara’nın sembolü olmaya aday projenin, tamamen biten bir etabı halihazırda vatandaşlarımıza hizmet vermekte. Kentin hem ekonomisine hem de daha cazip bir şehir olmasına katkısı olacak. 2017 yılı Ekim ayı itibarıyla açılışının yapılması ve tamamen hizmete sunulması hedefleniyor. Vadimizde vatandaşlara kayık ve gondolla gezinti imkânı sunacağız. İnşallah 2018’de sandallarla yüzeceğiz.”
DOĞAYA GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ
“Göreve geldiğimizde Gümüşdere’nin yanında geçenler burnunu tıkayıp geçiyordu, insanlar evlerinin camlarını açamıyordu. Derenin üstünü kapatın diyenler vardı. Biz ilk günden itibaren iprojemize inandık, sonra vatandaşımız inandı, bugün bölgenin iklimi değişti. Kaybedilmiş bir dereyi kazandık.‘Bu dereyi kapatalım başka bir işe yaramaz’ denen yerde doğaya geri dönüşüm projesidir Gümüşdere Ihlamur Vadisi. Diğer taraftan ekonomik olarak bölgenin değeri arttı. Dere çevresindeki gayrimenkuller yüzde 20 ila yüzde 100 oranında değer kazandı. Ankara’nın bir çok semtinin isminde bile dere var. Hoşdere, Kavaklıdere gibi... Bunları da ortaya çıkarmamız lazım.”
BİN 11 IHLAMURLA HAVA KORİDORU
Gümüşdere Ihlamur Vadisi’nin tamamında kafeler, nostaljik çay bahçeleri, oturma cepleri, seyir terasları, yürüyüş, bisiklet, kay kay yolları, oyun ve yeme-içme alanları, 450 kişi kapasiteli amfi ve kütüphane de yer alıyor. Dikilmesi planlanan toplam 7 bin 652 yeni bitki ve bin 11 ıhlamur ağacı ile de Keçiören’den kent merkezine kadar bir hava koridoru oluşturulması hedefleniyor.
Başkan Ak, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ve Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel’e vadiyi gezdirip, bilgi verdi.