Güncelleme Tarihi:
Tuz Gölü'nde suların çekilmesiyle başlayan ve yaklaşık 3 ay sürecek tuz hasadı devam ediyor. Gölde üretilen tuz, çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor. Şereflikoçhisar ilçesindeki Koyuncu Kaldırım Tuz İşletmeleri Genel Müdürü Ömer Çetiner, kendi tesislerinde günde 10 ila 15 bin ton arası tuz hasadı yapıldığını söyledi. Haziran ayında deneme hasadının gerçekleştirildiğini, bu sayede üretim planlama stratejisinin hazırlandığını anlatan Çetiner, "Deneme hasadının ardından üretim hasadına başlıyoruz. Temmuz ayında başlayan hasat, eylül sonuna kadar sürecek" dedi.
VARDİYALI ÇALIŞIYORLAR
Personelin performansı ve makinelerin arızasız olmasına bağlı olarak günde 15 bin ton tuzun hasadının yapılabildiğini ifade eden Çetiner, bu şekilde sanayinin ihtiyacı olan yüksek oranda saf ham tuzu ürettiklerini kaydetti. Çetiner, hasadın ortalama 80-90 iş günü içinde tamamlandığını belirterek, bu süre içinde 24 saat esasına bağlı olarak vardiyalı çalıştıklarını ifade etti. Sezonda kendi tesislerinde 800 bin ila 1 milyon ton arası ham tuz elde ettiklerini anlatan Çetiner, şöyle konuştu:
İHTİYACIN YÜZDE 70’İ GÖLDEN
"Tuz Gölü'nde bizimle birlikte 3 üretim tesisi bulunuyor. Bu hasat döneminde Tuz Gölü'nden 3 tesis tarafından toplam 2 milyon tonun üzerinde ürün alınması bekleniyor. Üretilen tuzlar iç ve dış piyasada satılıyor. Türkiye'nin tuz ihtiyacı yılık yaklaşık 3 milyon tondur. Bunun da yaklaşık 1 milyon tonunu biz karşılıyoruz. Diğer 2 tesisin üretimini de eklersek ülkemizin tuz ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'i Tuz Gölü'nden karşılanıyor."
Tuz hasadının yapıldığı gölde, gün batımında eşsiz manzalar ortaya çıkıyor.