Tuz Gölü’nde su seviyesi yükseldi tuz oluşumu arttı

Güncelleme Tarihi:

Tuz Gölü’nde su seviyesi yükseldi tuz oluşumu arttı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2010 00:00

Anadolu’nun ortasında bozkırın gelinliği olarak da ifade edilen Tuz Gölü’nde yağışların etkisiyle su seviyesi yükselirken, tuz oluşumunun arttığı bildirildi.

Koyuncu Kaldırım Tuzlası Müdürü Hasan Keleş, Tuz Gölü’nün Türkiye için doğal güzelliği, tuz üretimi ve sağlık turizmi yönüyle çok önemli bir zenginlik olduğunu söyledi.

Tuz Gölü’nde bu yıl yağışların etkisiyle su seviyesinin yükseldiğini ve tuz oluşumunun arttığını kaydeden Keleş, “Son yıllarda kuruyacağı iddia edilen gölde yağışların etkisiyle su seviyesi yükseldi. Su yükseldikçe de tuz oluşumu artıyor. Yağışlarla birlikte sular tuz kayaçlarını eritmekte, su buharlaşınca da tuz oluşmaktadır. Bu yıl tuz kristallerimiz çok canlı” dedi.

Dünyanın en kalitelisi

Tuz Gölü’nün çok yüksek tuz rezervine sahip olduğunu ve her yıl tuzun doğal olarak oluşmaya devam ettiğini anlatan Keleş, Tuz Gölü’nde yüzer halde göl yüzeyinde 221 milyon ton/yıl tuz rezervi bulunduğunu, Türkiye’nin yıllık tuz ihtiyacının ise 3 milyon ton/yıl civarında olduğunu ifade etti.

Yılda 1,5 milyon ton

Tuz Gölü içinde bulunan 3 tuzlada Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde 50’sinin üretildiğini kaydeden Keleş, “Tuz Gölü içerisinde 3 tuzla var ve yıllık ortalama 1,5 milyon ton tuz üretimi yapılıyor. Üretim kapasitemiz çok yüksek. Koyuncu Kaldırım Tuzlası’nda rezerv alanımızda yıllık 6 milyon ton tuz rezervi bulunmasına karşılık bizim üretimimiz yarım milyon ton civarındadır” diye konuştu.

Tuz Gölü’nde dünyanın en kaliteli ham tuzuna sahip olduklarını vurgulayan Keleş, Dünya gıda kodeksinin ham tuzu yüzde 96 saflıkta istediğini, Koyuncu Kaldırım Tuzlası’nda ise ham tuzun saflığının yüzde 98,63 olduğunu, tuzun yıkanmasının ardından bu değerin daha da yükseldiğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!