Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2010 00:00
Dünyada sadece Tuz Gölü çevresinde yetiştiği belirtilen “tuzcul ve kuraklığa dayanıklı endemik bitkiler” bilim adamlarınca izlemeye alındı.
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latif Kurt, Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından başlatılan “Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Habitat ve Tür İzleme Projesi”ne ilişkin bilgi verdi. Kurt, proje kapsamında Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesindeki tür ve habitatların sınıflandırılmasının, tür ve habitatlara karşı tehditlerin ve koruma önlemlerinin ortaya konulmasının amaçlandığını belirtti.
Genetik kaynak
Tuz Gölü Havzası’nın biyolojik çeşitlilik bakımından önemli bir gen merkezi olduğunu dile getiren Latif Kurt, “Tuz Gölü biyolojik çeşitlilik bakımından çok özel ve önemli bir habitata sahip. Tuz Gölü çevresinde, dünyanın başka bölgelerinde görülmeyen tuzcul ve kuraklığa dayanıklı endemik bitkiler yetişiyor. Tuz Gölü’ne has bu mucize endemik bitkiler, geliştirdikleri çok özel adaptasyonlarla tuzcul topraklardan suyu sökerek alabilmektedir. Yaptığımız çalışmalarda 38 adet endemik bitki türü tespit ettik. Tuza ve kuraklığa dayanıklı ırklar içeren bu türleri, hızla kuraklaşan ve çoraklaşan dünyamızda paha biçilmez bir genetik kaynak olarak düşünüyoruz” dedi.