Tuz Gölü alarmı

Güncelleme Tarihi:

Tuz Gölü alarmı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2014 01:25

Son 10 yılın en kurak dönemini yaşayan ve ‘Flamingo Cenneti’ diye anılan Tuz Gölü, kuraklık nedeniyle alarm verdi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde 60’ını karşılayan ve yüzölçümü bakımından ülkenin ikinci büyük ve en sığ gölü olan Tuz Gölü, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Son 10 yılın en kurak dönemini yaşayan Tuz Gölü, yağışların olmaması, mevcut kuraklık, tarımsal alanda açılan binlerce yeraltı su kuyusu ve yeni açılan tuz işletmeleri ile birlikte alarm veriyor. Ankara, Konya ve Aksaray arasında yer alan ve bu bölgelerden yoğun ziyaretçi toplayan Tuz Gölü’nde kurumuş ve çatlamış topraklar dikkat çekiyor.

OLUŞUMU SUYA BAĞLI

Ocak ve şubat aylarında da yağışların olmaması ile birlikte Tuz Gölü’nün ciddi bir riskle karşı karşıya kaldığını söyleyen Tuz Gölü Su Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Semih Ekercin, “Tuz Gölü’ndeki tuzun oluşumu doğrudan su miktarına bağlı. Yeraltı sularının bilinçsiz şekilde kullanımının olumsuz etkisi yaşanıyor. Tuz Gölü’nün su rezervini doğrudan etkileyen ikinci etken, yağışların azalması” dedi.

TEHDİT EDİYOR

Haberin Devamı

Son yıllarda Tuz Gölü’nü tehdit eden en önemli unsurlardan birinin de yeni açılan tuz işletmeleri olduğuna dikkat çeken Ekercin, “Tuz Gölü sermaye gerektirmeyen, ülke ekonomisine katkı sağlayacak ciddi bir doğal kaynak. Ancak bunun planlaması doğru yapılmazsa ülke kârdan çok zarar edecektir” dedi. Tuz Gölü’ne açılacak olan yeni işletmelerin gölü ikiye böleceğini savunan Ekercin, bunun çok ciddi bir risk olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!