Güncelleme Tarihi:
İşletmecilerin, iş yeri çalışma ve açma ruhsatlarının iptaline ilişkin karara karşı açtığı davada Ankara 3. İdare Mahkemesi, ‘telafisi güç sonuçlar doğabileceği’ nedeniyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Avukat Emine Ak, müvekkilleri olan AŞTİ’deki tuvalet işletmecilerinin Büyükşehir Belediyesi’nin değil BUGSAŞ’ın kiracısı olduğuna dikkat çekerek, şu iddialarda bulundu:
BASKI VE TEHDİT İDDİASI
“İhale Kanunu kapsamında kiralanmış yerler değil burası. BUGSAŞ bir tacirdir ve özel hukuk kuralları işler. Mahkeme kararı ve ilamı olmaksızın kişiyi oradan çıkartamazsınız. Kendilerine, burada yasal olarak tahliye sağlanması için önce bir dava açmaları ve mahkemenin buna karar vermesi gerektiğini söyledik. Fiziki ve psikolojik baskıyla, tehditle önce çıkartmaya çalıştılar. ‘KHK ve hatta torba yasa bile çıkartırız, siz kiminle uğraşıyorsunuz’ şeklinde beyanlarda bulundu BUGSAŞ yetkilileri. Hukuk hepimiz için lazım. Herkes kafasına estiği gibi ‘ben bunu uyguluyorum’ dediği zaman bu hukuk bir gün kendisine de lazım olabilir. O zaman neden mahkemeler var?
AYLIK MALİYETİ 500 BİN TL
Buraları ücretsiz kullandırtmak istedikleri her ne kadar vatandaşsa, burayı işleten ve hakları olanlar da vatandaştır. Kamu gücünün istediğini gerçekleştirmek noktasında güç sarhoşluğu şeklinde kullanılmaması gerekiyor. Zabıta ruhsat iptali yaptı. ‘BUGSAŞ talep etti biz de çalışma ruhsatınızı iptal ettik’ dediler. O zaman kimse mahkemeye gitmesin, boşanma işleminde bile zabıtaya gidelim ve karar versinler. Ayrıca bu tuvaletlerin kapanmasının aylık maliyeti 500 bin TL, BUGSAŞ şu an 10 bin TL kira alıyorsa 10 bin TL de ortak gider alıyor. Bu maliyeti de ortak gider olarak oradaki esnafa yansıtmak ne kadar adil?”