Güncelleme Tarihi:
Verilere göre, kemik iliği bağışçısı olmak isteyenlerin yüzde 30.2’sini 18-25 yaş arası gençler, yüzde 34.4’ünü ise 26-35 yaş arasındaki kişiler oluşturdu. Kemik iliği bağışçılarının yüzde 28.3’ü 36-45, yüzde 7.1’i de 46-50 yaş arasında yer aldı. Kan bağışçılarının yüzde 40’ını kadınlar, yüzde 60’ını da erkekler oluşturdu.
EŞLEŞME SAYISI 3 BİN 73
Projenin başlamasından sonra alınan kemik iliği örnekleri ile hastalar arasında 3 bin 73 eşleşme oldu. Bu eşleşmelerden 2 bin 984’ü Türkiye’deki, 89’u ise yurt dışındaki hastalarla gerçekleşti. Türkiye’nin dünya kemik iliği bankasına katılmasıyla, herhangi bir ülkeden hastalar için buradaki veri tabanına da bakılabiliyor. Eşleşmelerden bugüne kadar 783 nakil gerçekleştirildi. Bunlardan 735’i Türkiye’de, 8’i ise yurt dışında, 40’ı ise sağlık turizmi kapsamında yapıldı.
YURT DIŞINDAN DA 8 KİŞİNİN HAYATI KURTULDU
Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, ulusal kemik iliği veri bankasının çok genç donörlerden oluştuğuna değinerek, şunları kaydetti:
“Ulusal kemik iliği veri tabanımız, yurt dışına da hizmet vermeye başladı. Kısmen hizmet verilmesine rağmen yurt dışından da 8 kişinin hayatı ülkemizdeki donörlerin verdiği kemik iliği sayesinde kurtuldu. Sağlık turizmi kapsamında ülkemizde tedavi edilen 40 kişiye de kemik iliği nakli yapıldı” dedi.
NASIL DONÖR OLUNUR?
Kök hücre bağışçısı olmak için kan bağışı sonrası bilgilendirme görüşmesi yapılıyor. Gönüllü Kök Hücre Bağışçısı Bilgilendirme ve Onam Formu’nu doldurup imzalandıktan sonra bu bağışın resmi olarak onaylanması gerekiyor.
Kan grubunun belirlenmesi, enfeksiyon hastalıkları açısından test edilmesi (HIV, Hepatit ve Sifiliz) ve doku tipleme testlerinin yapılabilmesi için 3 tüp kan örneği alınıyor. Testler sonucunda herhangi bir enfeksiyon ajanı tespit edilir ise bağışçı olunamıyor. Eğer enfeksiyon hastalıkları açısından test sonucu negatif ise kan örneği HLA (insan lökosit antijeni) doku tipinin belirlenmesi için TÜRKÖK Doku Tiplendirme Laboratuvarı’na gönderiliyor ve test sonuçları Kemik İliği Bankası’na aktarılıyor. Ortalama bir bağış süreci 4-6 haftalık zaman aralığında 20-30 saatlik bir zaman dilimini kapsıyor. Muayene, tıbbi işlemler ya da diğer bağış ile ilgili harcamalar konusunda bağışçıdan hiçbir ücret talep edilmiyor ve bağışçının sosyal güvenliği kesinlikle kullanılmıyor.