Gamze KOLCU
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2021 00:06
Aura isimli kedi, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde uygulanan suni tohumlamayla iki yavru dünyaya getirdi. Prof. Dr. Ali Daşkın, yavruların, Türkiye’nin ilk tüp bebek kedileri olduğunu söyledi.
Türkiye’nin ilk tüp bebek kedileri dünyaya geldi. İki yaşındaki Aura isimli kedi, suni tohumlamaya yardımcı üreme yöntemiyle bebeklerine kavuştu. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Daşkın, “Türkiye’nin ilk suni tohumlama kedileri dünyaya ‘merhaba’ dedi. İki aylık sürecin ardından Aura’nın iki bebeği oldu. Aile heyecanlı, bebeklere henüz isim bile veremedik ancak suni tohumlama yöntemiyle uzun süredir hayalini kurdukları torun sevincini yaşadılar” dedi. Suni tohumlamayla elit sürülerin oluşturulduğu Türkiye’nin keçi sperm bankası TEKEBANK’ın kurucularından olan Prof. Dr. Daşkın, kedi Aura ile ilgili süreci Hürriyet Ankara’ya anlattı. British Shorthair cinsi Aura’nın bebeklerinin, Türkiye’nin ilk suni tohumlama kedileri olduğunu söyleyen Daşkın, Aura’nın bebeklerine kavuşma hikâyesi ve suni tohumlamanın önemiyle ilgili şunları söyledi:
SPERMALAR İLE TOHUMLAMA“İki ay önce, Aura’nın sahipleri aradı. Aura’nın yavrularının olmasını çok istediklerini, ancak oğulları Kaju ile çiftleşemediğini söylediler. O gün randevulaştık. Çift, Aura ve Kaju ile birlikte geldi. Kaju’yu sakinleştirip ‘uretral kateterizasyon’la spermalarını aldık. Analizini yapıp kalitesi hakkında fikir sahibi olduğumuz spermalar ile aynı gün Aura’yı tohumladık. 40 gün sonra aile beni aradı ve Aura’nın ağırlaştığını, yürümekte zorlandığını ve
yemek seçmeye başladığını anlattı. Geçen pazartesi de iki sağlıklı kedi yavrusu dünyaya geldi.
SOKAKTAKİ DOSTLARA DİKKAT ÇEKECEKSuni tohumlama yöntemi ile üremeyle, çiftleşmeyle bulaşan hastalıkların yayılmasının önüne geçiyoruz. Son derece kontrollü bir üreme yöntemi. Veteriner hekimlerin kontrolünde planlanan, sürdürülen ve sonuçlanan bir üreme, ortaya çıkabilecek sorunların ve hastalıkların önlenmesini de sağlıyor. Bu yöntem ile birçok genetik hastalığın yavrulara aktarılarak sürdürülmesini de önlemiş oluyoruz. Daha sağlıklı yavrular ve gelişmiş nesiller sağlamanın yanı sıra toplumda kontrollü üremenin, geliştirilmiş tekniklerin hayvan sağlığına katkılarının farkındalığı artıyor. Kontrollü üremenin önemi ve farkındalığının toplumda artması dikkatlerimizi sokaktaki dostlarımızın kontrolsuz üremelerine de çekecek ve onlar için daha iyisini yapma motivasyonu oluşturacaktır.”
TORUN EN BÜYÜK İSTEĞİMİZDİ
Aura’nın ailesi İrem ve Mustafa Aydın çiftinin sevinci de görülmeye değer. Aura ve bebeklerin sağlıklı olmasının her şeyden önemli olduğunu söyleyen Mustafa Aydın, “Torun almak en büyük isteğimizdi. Aura çok istemesine rağmen çiftleşemedi. Bilimsel destek almak istedik ve Ali hocamıza ulaştık. İşlemden 63 gün sonra da torunlarımıza kavuştuk” dedi.