Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’yi tarih ve kültürel açıdan çok zengin bir ülke olarak gören Firdevsi Feyzullah, ikiz oğulları Hasan ve Hüseyin’le birlikte Yıldız’daki atölyelerinde çalışmalarını sürdürüyor. Firdevsi Feyzullah ve oğulları, Türkiye’de resim ve son dönemdeki çalışmalarını anlattı.
Güzel Sanatlar Akademisi mezunu olan Firdevsi Feyzullah, şunları söyledi:
“Sovyetler dağıldığında geniş imkanlar açıldı. Eskiden dünya bakışımız demir perdelerle sınırlıydı. Ben de akademiyi bitirir bitirmez dünyayı gezmeyi aklıma taktım. Dünyayı canlı görebilmek, müzelerdeki eserleri yakından izleyebilmek istedim. Daha öncede diğer ülkeleri de gezdim ama Türkiye, örf, adet ve yapı olarak bize çok yakın bir ülke. Topraklarda çok malzeme var. Kültürel çeşitlilik açısından çok zengin. Her toprağın altından tarih, her tarihin altından da zengin bir kültürel geçmiş çıkıyor. Sanatçı için malzeme bitmez. Türkiye’deki yer çekimi beni bırakmadı. Dostluk ilişkileri ayrı bir dünya açtı.
Sanatı sınırlamamak lazım
Benim resimlerimde sürrealizm de, realizm de görebilirsiniz. Kendi dünyamı göstermeye çalıştım. Çalışma tarzım değişiyor. Natürmort, folklorik tarzda çalışmalar yaptım. Yaşanmış aşkların objelerle bağlantısını anlatmaya çalıştım. Avrupa baskısı, gerçekçilik, hiperrealizm gibi akımlarla yavaş yavaş tarzlarda da değişiklikler oluyor. Tarzımla ilgili kesin çizgi koymak istemiyorum.”
Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okuyan Hüseyin Feyzullah da, “Sanatçı bir aile olarak ressam olma yoluna çok geç girdiğimizi düşünüyorum. 19 yaşında resme yeteneğimiz olduğunu keşfettik. Biz normalde resim yapıyorduk. Resme ilgimiz daha farklı olmaya başladı. Çizimlerimizde değişiklik olmaya başladı. İlk başta daha soyut çizgiler izliyordum. Şuan çok farklı” diye onuştu.
Bizim genimizde var
Hacettepe Üniversitesi Grafik Bölümü’nde okuyan Hasan Feyzullah da, şöyle konuştu: “Sanata olan ilgim çok küçüklükten beri geliyor. Geç başlamış olsak bile bizim genimizde ve kökenimizde var. Küçüklükten beri heykellere, bilboardlara, reklamlara, kısa filmlere meraklıyım. Grafik bölümü bana disiplin kattı. Bu resimlerime de yansımaya başladı. Grafikten yağlı boyaya geçiş yaptım. Grafikten sonra resme yöneleceğim.”