Türkiye’nin ilk flora envanteri Hacettepe’den

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin ilk flora envanteri Hacettepe’den
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2008 00:00

Türkiye’deki bitki türlerinin neredeyse tamamının yabancılar tarafından bulunması nedeniyle bugüne kadar Türkçe flora kitabı hazırlanamadığını anlatan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Yıldırımlı, "Biz tamamen özgün, dilimizde yazılmış bir envanter hazırlayacağız. Hazır ingilizce eserlerden çeviri yapmayacağız" dedi.

FLORA zenginliğiyle göz kamaştıran, topraklarında Avrupa kıtasının 3 katı fazla bitki türünü barındıran Türkiye’nin flora envanteri ilk kez Türkçe yazılacak.

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Yıldırımlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Botanikçi bilim adamı Tuna Ekim başkanlığında oluşturulan bir ekibin çalışmalara başladığını söyledi.

Çalışmayı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılına yetiştireceklerini anlatan Yıldırımlı, konuyla ilgili ilk toplantıların Bolu ve Kayseri’de yapıldığını ifade etti.

Türkiye’de bulunan bitki türü sayısının 9 bin 500’e yaklaştığını belirten Yıldırımlı, bu türlerin 9 bin 300’ünü yabancıların bulduğun dikkati çekti. Yıldırımlı, bitki türlerinin ilk buluntularının bu yüzden hep o ülkelerde olduğunu vurgulayarak, "Bu nedenle, şimdiye kadar hiç Türkçe flora kitabı hazırlanamadı. Tamamı yabancı dilde. Hala yabancı bilim adamlarının yazdığı kitapları kullanıyoruz" dedi. "Biz tamamen özgün, dilimizde yazılmış bir envanter hazırlayacağız" diyen Yıldırımlı, şöyle devam etti:

ZORLU BİR ÇALIŞMA OLACAK

"İngilizce eserlerden çeviri yapmayacağız. Envanteri kendimiz oluşturacağız yani. Ancak, zorlu bir çalışma bekliyor bizi. Çünkü özgün bir flora çalışması yapmak çok zor. Bunun için revizyonlar da yapmak gerekiyor. Yani buradaki bitki gruplarının yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Durumu sistematik açıdan şüpheli türler var. Bunların ilk örnekleri hep Avrupa ülkelerinde, ilk onlar çalışmış. Ayrıca, kitapta, bitkilerin yerel isimlerinin ve yerel kullanımlarının da yer aldığı bölümler de koymak lazım diye düşünüyorum."

Yıldırımlı, envanterin hazırlanmasının önündeki en büyük engelin maddi sıkıntılar olduğunu ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!