Türkiye Kamerun ilişkileri güçleniyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Kamerun ilişkileri güçleniyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2023 09:55

İstanbul DEİK Genel Merkezi’nde, Türkiye ile Kamerun arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin gelişmesi için karşılıklı fikirlerin ele alındığı toplantı düzenlendi.

Haberin Devamı

5 Aralık’ta DEİK Türkiye Kamerun İş Konseyi Başkanı Ahmet Demirtaş’ın başkanlığında düzenlenen toplantıya Kamerun Cumhuriyeti Ekonomi, Planlama ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Alamine Ousmane Mey, Kamerun Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ekselans Victor Tchatchouwo, Kamerunlu bürokratlar ve Türk iş insanları katıldı. Toplantıda önemli değerlendirmelerde bulunan Ahmet Demirtaş, konuşmasına iki ülkenin karşılıklı ticaret hacminin yukarı yönlü olduğuna dikkat çekerek başladı. Türkiye ile Kamerun arasındaki dış ticaretin 2022 yılında 278 milyon doları aşarak rekor bir seviyeye ulaştığını belirten Demirtaş, bu artışın gelecekte daha da büyüyeceğine inandığını ifade etti. Başkan Demirtaş, Türkiye’nin Kamerun’a ihracatının 215 milyon dolar, Kamerun’dan Türkiye’ye ithalatın ise 63 milyon dolar olduğunu açıkladı. Bu rakamların yeterli olmadığını ve hedefin ilk aşamada en az 500 milyon doları bulması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye Kamerun ilişkileri güçleniyor

Ahmet Demirtaş-Alamine Ousmane Mey

TÜRKİYE BİLGİ VE DENEYİMİNİ KAMERUN’A TAŞIDI

Türk firmalarının Kamerun’da gerçekleştirdiği başarılı projelere de değinen Demirtaş, çimento fabrikaları, orman emvali işleme tesisleri, Doula Limanı antrepo yapımı, olimpik stadyum ve spor tesisleri gibi projelerin hayata geçirilerek Türkiye’nin teknik bilgi ve deneyimini Kamerun’a taşıdığını belirtti. Demirtaş, Türkiye Fahri Konsolosu ve CTBC (Türkiye Kamerun İş Konseyi) Başkanı Senatör Ekoko Mukete, Türk Büyükelçisi Ekselans Volkan Işık ve Türk Ticaret Müşaviri Tuna Özel ile birlikte, her iki ülke arasındaki ticari ve dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla verimli bir çalışma ortamına sahip olunduğunu ifade etti. Ayrıca İstanbul ve Douala’da düzenlenen toplantılarda, Türk ve Kamerunlu iş insanlarının aktif katılımıyla birlikte yatırımcılara çeşitli fırsatlar sunulduğunu vurguladı. Kamerun Cumhuriyeti Ekonomi, Planlama ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Alamine Ousmane Mey de gerçekleştirilen toplantıda ülkelerinin siyasi açıdan istikrarlı bir ülke olduğunu, enerji, tarım, maden, inşaat ve dijital dönüşüm alanlarında büyük fırsatlar sunduğunu belirtti. Her türlü yatırım konusunda iş birliğine hazır olduklarını, ülkelerinde yatırım için birçok teşviklerinin bulunduğunu ve Türk yatırımcısını Kamerun’a beklediklerini belirten Mey, Kamerun’da Türk ürünlerinin kalite algısının yüksek olduğunu belirtti. Bakan Mey, Türkiye’nin dünyada izlemiş olduğu barışçıl politikalardan dolayı Kamerun halkının Türk halkına büyük sempati duyduğunu da belirtti.

Haberin Devamı

BU BİR İLANDIR

BAKMADAN GEÇME!