Türkiye Halon Bankası kuruldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Halon Bankası kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2007 00:00

Ankara Sanayi Odası, ozon tabakasına zarar verdiği tespit edilen halon gazlarının kontrol altına alınması ve kontrollü olarak bertaraf edilebilmesi amacıyla, "Türkiye Halon Bankası (TÜHAB)" kurdu.

Halon Bankası; Türkiye çapında mevcut halon gazlarının kayıt altına alınmasını, halon alternatiflerine ait eğitimlerin verilmesini, halon gazlarının toplanması, depolanması, işlenmesi, testlerinin yapılması ve ihtiyaç sahibi kurum ve kuruluşlara satılmasını sağlayacak.

ANKARA Sanayi Odası, ozon tabakasına zarar verdiği tespit edilen halon gazlarının kontrol altına alınması ve kontrollü olarak bertaraf edilebilmesi amacıyla, "Türkiye Halon Bankası (TÜHAB)" kurdu. ASO’dan yapılan açıklamada, konuyla ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’de tek kuruluş olarak yetkilendirilen ASO’nun, bu konuda Dünya Bankasından kaynak sağladığı da bildirildi. ASO’nun, ASO 1. Organize Sanayi Bölgesinde kurduğu çevre laboratuvarı ve arıtma tesislerini daha da geliştirerek, 2.OSB’de de uyguladığı belirtilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

KAYIT ALTINA ALINIYOR "Ozon tabakasına zarar verdiği tespit edildiği için üretimi 2005 yılında tüm dünyada durdurulan halon gazlarının kullanımı, izinlerle sınırlandırılmış bulunuyor. Halen üretimin yüzde 93’ünün stoklarda olduğu tahmin edilen halon gazlarının, Türkiye’de üretim ve tüketiminin kontrol altına alınarak, belli bir takvim çerçevesinde aşamalı olarak kullanımlarına son verilmesi çalışmaları Çevre ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştiriliyor. Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi tarafından kurulan Halon Bankası; Türkiye çapında mevcut halon gazlarının kayıt altına alınmasını, halon alternatiflerine ait eğitimlerin verilmesini, halon gazlarının toplanması, depolanması, işlenmesi, testlerinin yapılması ve ihtiyaç sahibi kurum ve kuruluşlara satılmasını sağlayacak. Bu yıl Ocak ayında fiilen faaliyetlerine başlayan TÜHAB, Çevre ve Orman Bakanlığınca bu konuda Türkiye’de tek kuruluş olarak yetkilendirildi."

BANKANIN YETKİLERİ Açıklamada, Bakanlığın TÜHAB’ı yetkilendirdiği bazı konular şöyle sıralandı: "Tüm kurum ve kuruluşlarda bulunan halon gazlarının kesin miktarlarının tespiti ve yerlerinin kayıt altına alınması, halon kullanım yetkisi olmayan kuruluşlarda bulunan gazların toplanması, toplanan halon gazlarının, testlerinin yapılması, saflık oranının artırılması veya yeniden değerlendirilmesi, geri kazanımın sağlanması, stokta tutulan gazların kullanım yetkisi olan kuruluşlara satılması, halon alternatifleri hakkında eğitim verilmesi ve tanıtılması."

YANGINDAN KORUNMA AMAÇLIYDI Halonlar; elektronik sistemlerin, bilgisayar sistemlerinin, arşivlerin ve benzeri sistemlerin, gemilerin, uçakların, stratejik tesislerin yangından korunması için ilgili tüm kurum ve kuruluşlarda 30 yıl süreyle kullanıldı. 1986 yılından itibaren ozon tabakasında tespit edilen lekeler nedeniyle, bu tür gazların göreceli olarak sınırlandırılmasına karar verildi. Halojen grubu gazların (HCFC) ozon tabakasını belirgin şekilde etkilediği gözlendi ve üretimi tüm dünyada 31 Aralık 2005’de sona erdirilerek, dünya genelinde kullanımları izinlerle sınırlandırıldı. Türkiye’de ozon tabakasını incelten maddelere ilişkin Montreal protokolü kapsamında; ulusal ve uluslararası çalışmaların izlenmesi, koordinasyonu ve ozon tabakasına zarar veren maddelerin üretim ve tüketiminin kontrol altına alınarak belli bir takvim çerçevesinde aşamalı olarak kullanımlarına son verilmesi çalışmaları, Çevre ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!