Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin sahip olduğu çiçek zenginliğini korumak ve kamuoyundaki farkındalığı artırmak amacıyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, “Türkiye’nin çiçekleri” isimli bir harita çıkarıldı.
Bakanlık, Türkiye’ye özgü endemik (yaşam alanı belirli bir bölgeyle sınırlı) ya da nadir yetişen çiçek türlerini tanıtıcı bir harita hazırladı.
Harita üzerinde Türkiye’ye özgü çiçek türlerinden “Acı Çiğdem, Lale, Ters Lale, Süsen, Zambak, Şakayık, Allı Gelin (Boyalı Gelin), Mührüsüleyman, Ballı Sarımsak”ın bulunduğu iller gösterildi.
Haritada, endemik çiçek türleri, resimleri ve “yöresel adı, bitki formu, bulunduğu iller, Türkiye yayılışı, çiçeklenme zamanı, doğal yoğunluğu ve habitatı” başlıklarıyla tanıtıldı.
Bakanlıkça, söz konusu harita Türkiye’nin sahip olduğu bu zenginliği korumak ve konuya ilişkin farkındalığı artırmak amacıyla, başta okullar olmak üzere, araştırma merkezleri ve sivil toplum kuruluşlarına dağıtılacak.
Dünyanın gen merkezi
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Türkiye, bioçeşitlilik açısından dünyanın en önemli gen merkezlerinden biri konumunda. Araştırmalar tüm dünyada yaklaşık 250 bin bitki türü olduğunu ortaya koyuyor.
Avrupa’nın tamamında 12 bin bitki türü yer alırken bunun sadece 2 bin 500’ünün anayurdu Türkiye.
Türkiye florasında ise 10 bini aşkın çiçekli bitki türü yer alıyor ve bu türlerin 4 binden fazlasını endemik bitkiler oluşturuyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen çalışmalar son bir yılda 100 yeni endemik türün kayıt altına alındığını ortaya koyuyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu kapsamda özel sektör, üniversiteler ve TÜBİTAK işbirliğiyle “Bazı Doğal Bitkilerin Kültüre Alınması Yeni Tür ve Çeşitlerin Süs Bitkileri Sektörüne Kazandırılması” ve “Türkiye Geofitlerinin Kültüre Alınması Yeni Tür ve Çeşitlerin İlgili Sektörlere Kazandırılması” projelerini de hayata geçirmişti.