Güncelleme Tarihi:
Panele, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlić-Radman da katıldı.
Panelde, Avrupa Birliği Ülkeleri büyükelçilerinin yanı sıra, akademisyenler, araştırmacılar ve öğrenciler yer aldı. Panelde, Avrupa Birliği’nin geleceği ve Türkiye-AB ilişkileri başta olmak üzere, Balkanlarda AB genişlemesi, AB ile ortak işbirliği alanları ve Türkiye-Hırvatistan ilişkileri de ele alındı.
MEDENİYETLER ÜSTÜ OLMALI
Sistematik ve sürdürülebilir iş birliğinin devamının iki ülke için oldukça önemli olduğunu belirten, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, şöyle konuştu:
İSTİKRAR VE GÜVENLİK ÖNEMLİ
Hırvatistan olarak her zaman AB ve Türkiye arasında yapıcı bir diyalogu savunduklarını ifade eden Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlić-Radman, şunları söyledi: “Türkiye-Hırvatistan ilişkileri çok yönlüdür. Türkiye ve Hırvatistan, Güneydoğu Avrupa’da istikrar ve güvenliğin desteklenmesi konusunda kararlıdır. Ülkem, AB’nin genişlemesini desteklemektedir ve AB’nin genişlemesine verdiğimiz destek sadece Güneydoğu Avrupa’daki ülkelerle sınırlı değildir. Aynı zamanda Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ın Avrupa perspektifini de güçlü bir şekilde destekliyoruz. Türkiye, AB için ‘önemli ve değerli’ bir aday. Açıkçası, sizin Avrupa yolunuz bizimkinden farklı oldu. Biz yine de desteklemeye devam edeceğiz.” Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın ise küresel ve bölgesel krizlerin yarattığı sınamaların arasında Türkiye jeopolitiği ile kritik öneme sahip olduğunu vurgularken, bölgedeki ve dünyadaki sorunları diplomasinin yanında akademik bağlamda değerlendirip, şöyle konuştu:
“Türkiye hem bölgesel hem küresel öneme sahip. Bölge ve dünya zorlu bir süreçte ve sınamalardan geçerken Türkiye Balkanlardan Avrupa’ya kıtaların kesişme noktasında stratejik rolde. Panelde, hem Türkiye-Hırvatistan ilişkilerinin pozitif ivmesi hem de AB’nin genişlemesi ve Balkanlar konusunda çok taraflı işbirliği bağlamında oldukça pozitif mesajlar verildi.