Güncelleme Tarihi:
Merve YILDIZALP (AA)
TÜRK Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Mehmet Metin Hülagü, tarihi film ve dizi çekmek isteyen senarist, yönetmen ve yapımcılara danışmanlık hizmeti verebileceklerini söyledi.
Hülagü, son dönemde artan tarihi filmlere dikkati çekerek, bu filmlerde konuların abartılı işlenmesi ve tarihçilerin aynı konulardaki farklı görüşleri nedeniyle oluşan bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla çalışma yapacaklarını dile getirdi.
Tarihi filmlere artan ilgiden memnun olduklarını ve gösterilen ilginin güzel bir gelişme olduğunu anlatan Hülagü, tarihin doğru, gerçekçi ve yalın haliyle anlatılması gerektiğini bildirdi.
Bazı tarihi yapımlarda yanlış bilgilerin aktarılabildiğini vurgulayan Hülagü, tarihi klasik metotla anlatmak yerine toplumun ilgisi ve algısını bilerek, çağdaş metotların kullanılmasından yana olduklarını aktardı.
Her türlü desteği veririz
“Tarihi film ve dizilerin yönetmen ve yapımcıları, danışmanlık isterlerse buna seviniriz, her türlü desteği de veririz” diyen Hülagü, “Yalan, yanlış, hissi, yönlendirmeci bir yaklaşımla tarihi anlatırsanız sakat bir tarih bilgisi vermiş olursunuz. Bunun da topluma faydası olmaz. Toplumu bütünleştirmek yerine parçalar, sıkıntı yaratır. Yönlendireceğimiz uzmanlar, bu konularda yetkindirler. Onların danışmanlığı çerçevesinde filmler yapılırsa hoş bir durum olur. Bizden talep ederlerse doğru bilgi almış olurlar” ifadelerini kullandı.
Her filmin kendine göre ilgiyi artırmak amaçlı atmosferi olacağını vurgulayan Hülagü, ancak bunun abartılmaması gerektiği uyarısında bulundu. Hülagü, şöyle devam etti:
Senaryo da yazdırabiliriz
“Film projelerimiz için senarist ve yönetmenlerle bir toplantı yapmak istiyoruz. Yönetmen ve yapımcılar hangi alanda film yapmak istiyorlarsa bize bildirsinler. Benim de bazı düşüncelerim var. Bu düşüncelerimi kendileriyle paylaşmak istiyorum. Onlardan da bize gelecek teklifler olabilir. İnceletiriz, konuşuruz, makul olanları yapmaya çalışırız, tekliflere açığız. Yeter ki sağlıklı, doğru faydalı işler olsun. Talep gelmesi durumunda tarihi konularla ilgili senaryolar yazdırabiliriz. Toplumun filmlere, dizilere, belgesellere ilgisi var. Film gerekiyorsa film yaptırılmalı. Çok geniş açıdan bakılmalı...”
BBC'nin geçtiğimiz haftalarda Osmanlı Devleti ile ilgili bir belgesel film hazırlığı için TTK'nın kütüphanesindeki bir kitapla ilgili bilgi ve danışmanlık istediğini kaydeden Hülagü, “BBC bunu yapıyor, bunu yaptığı için BBC oluyor” ifadelerini kullandı.
TÜRK Tarih Kurumu Başkanı Hülagü'nün önerisi yapıcı, iyi niyetli ama bu ülke "Resmi Tarih"ten çektiğini, hiç bir şeyden çekmedi.
Önerinin ardından akla hemen, "Hangi tarih?" sorusu geliyor. Yanıtı da akıllı da olsa sınıftaki tahtalarda tepeden tırnağa "Kahramanlık Tarihi" olarak duruyor.
Ayrıca kendisinin de vurguladığı gibi, "tarihçilerin aynı konularda farklı görüşleri" var.
Ama bu farklılık Hülagü'nün vurguladığı gibi "bilgi kirliliği" mi yaratır, yoksa tarihi özgürce, yeniden tartışabilmeyi mi, bu da mütevazı bir sempozyum mevzusu olabilir pekala.
Bir de "danışmanlık" meselesinin yorumu var elbet; o da bizim ülke koşullarında Radyo Televizyon Danışmanlık Üst Kurumu (RTDÜK) gibi bir algıyı da getiriyor akla elbet.
Son olarak tarihi dizilerde eleştirilen "negatif abartı"nın yanısıra, "pozitif abartı"yı da unutmamak gerek.
Ha bir de, tarihi dizi, film yapan bir yönetmenin, yazan bir senaristin (yani sanatçının) yaratıcılık özgürlüğünü, özgünlüğünü...