Türk modası, dünya modası ile yarışabilir

Güncelleme Tarihi:

Türk modası, dünya modası ile yarışabilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2014 01:30

Moda Tasarımcılar Birlik ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Düzgün, "Günümüzde dünya modası; pazar payları, markalaşma ile markayı hedef kitlesine ulaştırmakta gerçekten başarılılar bizim de hedefimiz bu olmalı. Ülke olarak tekstil ve moda tasarımı alanında yapısal düzenleme eksikliği giderildiği takdirde bizim de uluslararası marka kimliğimizi kazanmamız zor olmayacak" dedi.

Haberin Devamı

Moda Tasarımcılar Birlik ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Düzgün, günümüzde dünya modasının, pazar payları, markalaşma ile markayı hedef kitlesine ulaştırmakta başarılı olduklarını ve Türk modasının da hedefinin bu olması gerektiğini ifade etti. Düzgün, Türkiye'de moda alanında ilk olan derneğin amacının, Türk modasını ve Türk moda tasarımcılarını yurt içi ve yurt dışında hak ettiği konuma getirmek olduğunu söyledi. Düzgün, gönüllü üyelik çalışmalarının devam ettiğini ve her şehirden en fazla 50 üye aldıklarını belirtti. Moda tasarımının Türkiye'de yeni gelişen bir sektör olduğuna işaret eden Düzgün, sektörün "Türk moda sektörünün sistemli ve hukuki alt yapısının henüz oluşturulmadığını ama bu alanın iş istihdamına çok açık" olduğunu ifade etti.
Düzgün, dünyadaki moda tasarım sektörünün Türkiye'ye göre oldukça ilerlemiş durumda olduğuna dikkati çekerek, "Günümüzde dünya modası, pazar payları, markalaşma ile markayı hedef kitlesine ulaştırmakta gerçekten başarılılar bizim de hedefimiz bu olmalı. Ülke olarak tekstil ve moda tasarımı alanında yapısal düzenleme eksikliği giderildiği takdirde bizim de uluslararası marka kimliğimizi kazanmamız zor olmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

BİR TASARIMCI BİRÇOK ALANDA

Geçen yıl Türkiye genelinde üniversiteler arası tasarım yarışması düzenlediklerini hatırlatan Düzgün, dernek olarak yapacakları etkinliklerin geleneksel hale gelmesi için çalıştıklarını söyledi.
Yakın zamanda Moda Hukuku Enstitüsü ile ortak bir eğitim çalışması gerçekleştireceklerini bildiren Düzgün, moda sektöründe uygulamalı eğitimlerin olduğu takdirde nitelikli eleman sıkıntısının önemli ölçüde azalacağına işaret etti. Düzgün, aslında moda sektöründe istihdam alanının fazla olduğunu, moda ve tekstil alanının birden fazla bölümü olduğuna değinerek, "Mesela modelistlik, stil danışmanlığı, desinatörlük ve tekstil tasarımlarıyla birleştirilerek projelere göre bir tasarımcıyı birçok iş alanında görebilirsiniz" dedi.

DÜNYADAKİ HER ŞEY TASARIM KAYNAĞI

Dernek olarak moda eğitimlerine bu sene başladıklarını belirten Düzgün, söz konusu çalışmalarda istenildiği takdirde diğer eğitim kuruluşlarıyla işbirliği yapılacağını vurguladı.
"Moda tasarımcısı olmak için eğitim şart" diyen Düzgün, bu mesleğin bilgiye ve öğrenmeye bağlı olarak deneyimlerin geliştirilebildiği bir meslek dalı olduğunu ifade etti.
Düzgün, moda tasarımcısı olmak için azimli, kararlı ve sabırlı olunması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bir moda tasarımcısının sahip olması gereken en önemli özellik araştırmacı ve yeniliklere açık olmak, mesleğini sevmek ve bunu ilerletme yolunda kararlı, sabırlı ve azimli olmaktır. Sosyal, kültürel, sanatsal alanlarda da kendini geliştirmiş, öğrenmeye açık ve öğrendiklerini mesleği ile hayat tarzına uygulayabilen bireyler olmalıdır. Bunlar varsa eğitiminizi geliştirmeniz ve dünyaya herkesten farklı bir bakış açısıyla bakmanız gerekir çünkü dünyadaki her şey tasarım kaynağınız olabilir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!