Güncelleme Tarihi:
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Günay, JW Marriott Otel’de Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETÜYAB) tarafından düzenlenen geleneksel akşam yemeğine katıldı. Bakan Günay, yemek öncesi yaptığı konuşmada, “Kaliteyi yukarıda tutmak ve Türkiye markasını daha bilinir, daha yukarıda ve daha saygıdeğer hale getirmek gibi sorunumuz var önümüzde. Belek, bizim turizm laboratuarımız olan bir yer. Burada başladık ve çok büyük başarılar elde ettik, bazı yanlışlar da yaptık. Bütün bu yaptıklarımızdan şimdi ders çıkarmaya çalışıyoruz. Yeni yaptığımız plan alanlarında sadece deniz kıyısındaki tahsisli alanlarımızı değil, arkadaki hatları da planlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
30 milyon turiste ulaştık
“Daha çok sayıda yatak değil, daha çok insanı yaşam alanlarımızın içine sokmak gibi yeni bir konsept geliştirmeye çalışıyoruz” diyen Günay, Türkiye’nin turist sayısında 30 milyona ulaştığını kaydederek, “Büyük ölçüde kitle turizmi yapıyoruz, bunun farkındayız. Kitle turizminden vazgeçecek de değiliz ama kitle turizmine hala Antalya’da yeni yataklar yaparak değil, başka yeni alanlar açarak sürdürme ihtiyacımız var. Kocaman bir Mersin bu açıdan önümüzde duruyor” ifadelerini kullandı.
Anadolu’da turizme teşvik
Bakan Günay, turizmin teşvik kapsamında alınması konusunda yoğun bir çalışma içerinde olduklarını dile getirerek, “Turizm alanında Anadolu’da yapılacak olan yatırımların, özellikle termal turizm ve sağlık turizmi alanında yatırımların mutlaka teşvik kapsamı içerisine alınmasını zorluyoruz” dedi. Turizmcilere çağrıda bulunan Günay, teşvik konusunda turizmcilerden yardımcı olmalarını istedi.
Çevreci konseptleri korumalıyız
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Türkiye ekonomisine ithalat girdisi olmadan en fazla yabancı kaynak getiren, en fazla döviz getiren bakanlık olduklarını hatırlatarak, “23 milyar dolar açıkladı bu yıl TÜİK. Ama hemen arkasından 11 küsür milyar dolar bir net hata payı açıklandı, kaynağı belirsiz döviz. Nerede, bunu bütün ekonomistler kabul ediyor ki en az yarısı turizmde, en az yarısı turizmin hesaplanmayan gelirinden geliyor. Bu rakamı 23’ün üzerine koyduğunuz zaman 27, 28, 30’a doğru gidiyoruz” ifadelerini kullandı. Cari açığın en önemli kapatıcı kalemi olarak turizm alanını işaret eden Günay, “Bizim bu yakaladığımız başarıyı sürekli kılmak için doğayı daha iyi korumamız gerekiyor. Çevreci konseptleri geliştirmemiz gerekiyor” dedi.
25 yılı birlikte geride bıraktık
ERTUĞRUL Günay şöyle devam etti: “Türkiye’de biz 25 yılı geride bıraktık. Bu 25 yılın her dakikasını bilen arkadaşlarımız var. Şimdi bir adım daha yukarıya çıkmak zorundayız diye düşünüyorum. Dev asa kitle otelleri yerine daha hayatın içinde, daha doğayı hissedebileceğimiz, Türkiye’nin yaşam tarzını, yemek lezzetini, tarihten gelen veya geleneksel sanat eserlerini gelen misafirlere tanıtabileceğimiz, İspanya’da ve İtalya’da yaşanan turizm konseptini Türkiye’de de içselleştirmek ve gerçekleştirmek gibi hedefimiz var. Bu çıraklık, kalfalık ve ustalık denilen süreç bence en fazla turizm için geçerli. Biz artık bu ülkede turizmde ustalık dönemine geldik.”
BETUYAP Başkanı Cemil Uğurlu da, 2011 verilerinden bahsederek Belek’i geliştirmek için projelerin devam ettiğini söyledi. Daha sonra Başkan Uğurlu, Bakan Ertuğrul Günay’a çini hediye etti.